U Donjoj Motičini prekršena odredba samoizolacije – sankcionirana je s 8000 kn

Danas je u prostorijama Osječko-baranjske županije održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i nakon sjednice konferencija za medije na kojoj su javnosti iznesene najnovije informacije. Načelnik Goran Ivanović je istaknuo da je preporuka nacionalnog stožera jasna – ne zaustavljajmo život. Potrebno je poduzeti sve mjere zaštite, smanjiti nepotrebna kretanja i kontakte. Važno je napomenuti i da su na području županije otvorene ambulante za pregled osoba koje sumnjaju na zarazu koronavirusom, ali se ne vrše testiranja. Testiranja se i dalje vrše u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Svi smo jednako odgovorni i svi za sebe i druge možemo nešto učiniti kako bi ovu situaciju što prije i što kvalitetnije priveli kraju – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Goran Ivanović i dodao kako ne treba širiti paniku jer sve informacije javnost dobiva na vrijeme i sve informacije koje dolaze iz Stožera su istinite i provjerene.
Ministar zdravstva aktivirao je treću fazu koja za KBC Osijek znači da je od danas u hitnom pogonu i pregledava i operira samo hitne pacijente. KBC postaje respiratorni centar zadužen za pet slavonskih županija i liječit će pacijente koji trebaju potpomognuto disanje odnosno respiratore. Svi lakši bolesnici liječit će se u svojim bolnicama – rekao je doc. dr. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.
Odluka ministra koja se odnosi na mobilizaciju za KBC Osijek znači da će ako ne bude dovoljno stručnog kadra, liječnike moći „povući“ iz drugih bolnica. Trenutno je u KBC-u Osijek sedam pacijenata pozitivnih na koronavirus, šest bez simptoma, a jedan s blažim simptomima. Djelatnici bolnice imaju zaštitnu opremu u dovoljnim količinama, a prema potrebi istu će dostavljati nacionalni Stožer civilne zaštite. Očekujemo uskoro proširiti mjesta za testiranje te da ćemo do idućeg tjedna imati mogućnost testiranja i u Osijeku – rekao je prof. dr. Domagoj Drenjančević iz KBC-a Osijek.
Kako doznajemo od ravnatelja Opće županijske bolnice Našice, i OŽB Našice primat će samo hitne slučajeve. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, pacijenti koji čekaju preglede će biti kontaktirani telefonski. Stariji i kronični bolesnici trebali bi se što manje kretati kako bi sačuvali svoje, ali i zdravlje zdrvstvenog osoblja – istakno je dr. Šimić i rekao kako će u našičkoj bolnici biti liječene one osobe koje budu imale lakše i srednje teške simptome.
Područni carinski ured Osijek uz granični prijelaz Bajakovo uspostavio je još tri granična prijelaza i 24-satno carinjenje, to su Stara Gradiška, Slavonski Šamac i Erdut, rekao je Berislav Leko iz carinskog ureda Osijek te dodao da su mjere poduzete s ciljem bržeg protoka roba.
Policija postupa s ciljem sprječavanja širenja zaraze i vrši nadzor nad osobama koje krše samoizolaciju. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je 7 dojava od kojih je jedna bila istinita. Osoba s područja općine Donja Motičina prekršila je odredbu samoizolacije i sankcionirana je s 8.000 kuna. Za vozače kamiona uspostavljena je karantena na području Donjeg Miholjca – rekao je Ladislav Bece iz Policijske uprave Osječko-baranjske županije.
Da je situacija u potpunosti pod kontrolom potvrdio je Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek i dodao kako sve mjere koje se provode su u koordinaciji s nacionalnim stožerom. Sve kontakte sa zaraženim osobama stavili smo pod nadzori u samoizolaciju i nadam se da se zaraza neće širiti dalje, no ne znamo za osobe koje su možda potencijalni novi nositelji zaraze. Zavod za javno zdravstvo u ovom trenutku u samoizolaciji ima 435 osoba – rekao je dr. Karlo Kožul iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Nekoliko od novih 13 uzoraka koji su poslani na testiranje, istaknuo je dr. Kožul, povezani su s oboljelima, ali dio njih nije. Nalazi se očekuju kasno večeras.

izvor: OBZ i RN

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

04.03.2020.

11.03.2020.

18.03.2020.

25.03.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit