Kulinarska radionica pod nazivom „Dan Podravke“ danas je održana u ugostiteljskom praktikumu Srednje škole Isidora Kršnjavoga.
Ove godine gastro promotori Podravke Marija Bošnjak i Branko Takač uz učenike 3. razreda ugostiteljske struke i njihove stručne učitelje pripremali su jela uz upotrebu industrijskih proizvoda Podravkinog asortimana. Radionica ima za cilj potaknuti učenike na pomicanje granica u kuhinji kroz odabir pravih sastojaka, začina i uvođenje novih kulinarskih tehnika, pod vodstvom vrsnih kuhara.
Ravnatelj škole Željko Filjak rekao je kako se ovakvim događajima podiže kvaliteta strukovnog obrazovanja, ali i konkurentnost učenika na tržištu u prehrambenom sektoru:
–Već tradicionalno u našoj školi nastojimo njegovati učenje temeljeno na radu, ali na način da iz poznatih tvrtki dovedemo stručnjake koji onda onim svojim malim tajnama zanata daju jednu finesu i kvalitetu rada našim učenicima, koji onda postaju konkurentni na tržištu rada. Dakle, ovo je zahvaljujući aktivu Ugostiteljske struke, ta suradnja traje već godina, niz godina i zapravo mi nastojimo što više dovoditi ljude koji su u svijetu rada da bi oplemenili onim znanjima koje daju tu, kako sam rekao, finesu našim učenicima da mogu kasnije kada budu se zapošljavali ili učenjem kroz napredovanje u profesionalnom razvoju – zaista dodali dodanu vrijednost našim učenicima u svijetu rada – zaključio je Filjak.
Inovativan i moderan meni priprema za tržište rada
Tradicionalno, u suradnji s učenicima i stručnim profesorima osmišljen je meni kojim su maturante pripremili za tržište rada kako je istaknula gastro promotorica Marija Bošnjak, a ujedno potaknuli kreativnost svakog učenika u kuhinji:
Sve sa proizvodima Podravke, prezentirano na jedan inovativan i moderan način – za hladno predjelo smo pripremili namaz od slanutka sa ajvarom, salatu od tjestenine sa tunom i slanutkom te jedno bogato plato salatu sa ječmom, a pripremili smo i krem juhu od gljiva i heljde. Za glavno jelo imamo savitak od piletine koji u sebi ima nadjev od kelja i ajvara uz prilog ječmena kaša. Imamo šarene ražnjiće uz prilog džuveđa riža i medaljone u umaku od šampinjona. Desert na kraju – imamo lepezu Dolchela deserata: tiramisu, parfe, panacotu i kremšnite.
Stručni učitelj Stanislav Vinković naglasio je važnost ovakvih događaja i suradnji, koje doprinose razvoju i spajanju prakse s teorijom ugostitelja – slastičara, kuhara i konobara.
-Učenici su imali priliku vidjeli što se može napraviti sa Podravkinim proizvodima, odnosno poluproizvodima, koliko oni nama mogu pomoći u samom kuharstvu, gdje smo brži, gdje smo efikasniji, ono što se danas i traži od njih. Zahvaljujem se Podravki, kao i Zlatku Sedlaniću. Jako dobra, interaktivna radionica u kojoj su sudjelovali učenici trećeg razreda, koji u godišnjem kurikulumu imaju industrijsku prerađevinu, koja se ujedno spaja s modernom kuhinjom – rekao je Vinković.
Galeriju fotografija pogledajte na poveznici.
tekst i foto: Božica Bjelokapić