Svjetski dan darivatelja krvi

Facebook
Twitter
Pinterest

Danas se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi. Hrvatski Crveni križ obilježava ga u znaku 70. obljetnice darovateljstva krvi u Republici Hrvatskoj. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi koju je organizirao Hrvatski Crveni križ, održana je 1953. godine u Željezari Sisak. Ta, kao i sve druge akcije, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi glasi “Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”.

Hrvatski Crveni križ i 70. obljetnicu, kao i Svjetski dan darivatelja krvi, dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi. Samo prošle godine Hrvatski Crveni križ prikupio je 151 865 doza krvi od ukupno 192 125 doza krvi.

I ovogodišnjim Svjetskim danom darivatelja krvi želi se zahvaliti pojedincima koji daruju krv i poticati više ljudi da postanu novi darivatelji. Želi se i potaknuti ljude dobrog zdravlja da redovito daju krv onoliko često koliko je to sigurno i moguće, kako bi promijenili kvalitetu života pacijenata ovisnih o transfuziji i kako bi pomogli u izgradnji sigurne opskrbe krvlju u svim zemljama svijeta.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Našice, Igor Feldi rekao je kako se zahvaljuje svim dobrovoljnim darivateljima krvi s područja našičkog Crvenog križa.

“Zahvaljujući svim darivateljima krvi te vama koji promovirate naše akcije, Gradsko društvo Crvenog križa Našice je na 5. mjestu u Hrvatskoj po prikupljenim dozama dobrovoljnih darivatelja krvi. Grad Našice je prvi grad u kontinentalnoj Hrvatskoj u kojem je otvorena Aleja dobrovoljnih darivatelja krvi kao znak zahvale svim darivateljima s područja grada i okolnih općina.” – istaknuo je ravnatelj. 

Radio Našice/HCK/foto: arhiva

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit