Sustav civilne zaštite OBŽ spreman za reagiranje u svim kriznim situacijama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Na prostoru Putničkog pristaništa Batina danas (14. listopada 2021. godine) održana je Pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije „DUNAV 2021.“ u koju je bilo izravno uključeno 103 sudionika te 12 interventnih vozila. Vježba je organizirana u cilju provjere trenutne sposobnosti zajedničkog djelovanja svih operativnih snaga sustava civilne zaštite u slučaju izvanrednih događaja u pograničnom području Hrvatska-Srbija, a pripremljena je u okviru Projekta “Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – Zajedno smo jači (Together we stand)”, koji se provodi u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020. Pri tomu je provedeno aktiviranje tri sustava; civilne zaštite, zaštite od poplava i sustava za suzbijanje iznenadnih onečišćenja i zbrinjavanja otpada, i to s obje strane granice.
Scenarij vježbe sadržavao je simulaciju požara na brodu/pristupnom platou koji je lociran na Putničkom pristaništu Batina, evakuaciju osoba na kopno, traganje i spašavanje ozlijeđenih na kopnu i iz vode, sprječavanje širenja opasnih tvari u rijeci, kao i aktivnosti u slučaju izvanrednih mjera obrane od poplava.
Sustav Civilne zaštite mora funkcionirati posebno u kriznim situacijama kada su njihova znanja i sposobnosti neophodni. Oni se kontinuirano moraju pripremati za trenutak u kojem će pokazati kako su obučeni i opremljeni te zašto je njihova služba neophodna. Napominjem da su do sada, u svim kriznim situacijama koje su bile u proteklih nekoliko godina, poput pandemije koronavirusa, pokazali nevjerojatnu spremnost, smirenost i doraslost teškom izazovu – rekao je župan Ivan Anušić.
U vježbi su sudjelovali Stožer civilne zaštite OBŽ, Općina Draž, Ravnateljstvo CZ Osijek, Vatrogasna zajednica OBŽ (kojima su došli u pomoć vatrogasci iz Srbije), Policijska uprava Osječko-baranjska, Zavod za hitnu medicinu OBŽ, Društvo crvenog križa OBŽ, HGSS – Stanica Osijek, Radio klub Osijek, Društvo za podvodne aktivnosti Osijek, Unikom d.o.o. Osijek te Hrvatske vode kojima su s mobilnom branom i punilicom vreća s pijeskom došli u pomoć djelatnici Javnog vodoprivrednog poduzeća Vode Vojvodine. Time je ujedno promovirana i oprema koju su JPV Vode dobile kroz projekt „Together we stand“. Kroz taj projekt – ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna, a čiji je vodeći partner Unikom d.o.o. Osijek, dok su ostali partneri su Osječko-baranjska županija, Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, Autonomna pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo te Regionalna razvojna agencija Bačka – između ostalog nabavljena je i oprema za Poligon za obuku korisnika dišnih aparata koji je 1. listopada 2020. godine otvoren u Našicama, a predstavlja jedan od najsuvremenijih poligona za obuku pripadnika vatrogasnih postrojbi, ali i drugih hitnih službi u Slavoniji i Baranji.
– Zahvaljujući nepovratnim sredstvima koja smo dobili, nakon katastrofa koje se dogode, u stanju smo vratiti okoliš u prvobitno stanje. To znači da, recimo, zbrinjavamo sav otpad koji voda donese ili prirodna nepogoda koja nanese veliku štetu u ekološkom biootpadu, a biootpad pretvaramo u prirodni kompost te ga dalje plasiramo poljoprivrednim proizvođačima – kazao je Mario Turalija, direktor Unikoma.

izvor: tekst i foto OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit