Što se sve mijenja u 2022.?!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Nova 2022. godina donosi i brojne promjene, izdvajamo neke. Minimalna plaća raste za oko 350 kuna neto i iznosit će 4.687,50 kuna bruto. Minimalac više neće biti plaća za sav redovan i prekovremeni rad, rad neradnim danima i rad u smjenama u jednom mjesecu. Promjene u Zakonu o radu jasnije će definirati rad putem internetskih platformi i rad od kuće.

Mladi koji čekaju svoju priliku za povoljniju kupovinu nekretnine vjerojatno su već počeli sakupljati potrebnu dokumentaciju i krenuli u potragu za svojim novim domom. Novi natječaj za subvencije za stambene kredite se očekuje u ožujku i travnju.

U trgovinama u danima sniženja i akcijskih cijena, označeni proizvod mora imati jasno istaknutu i vidljivu staru cijenu i pored nje novu, akcijsku cijenu. Uz te dvije, mora imati istaknutu i najnižu cijenu po kojoj je taj proizvod prodavan u proteklih 30 dana.

Danas je stupila na snagu dugoočekivana zabrana laganih plastičnih vrećica te plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu. Naime, 15. srpnja izglasan je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim je propisano da se od početka 2022. zabranjuje stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje te plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu kao što su štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka i sl.

Potomci naših iseljenika više neće morati dokazivati pripadnost hrvatskom narodu. Stranci rođeni od 1991. godine nadalje do kraja 2023. godine mogu zatražiti hrvatsko državljanstvo uz puno jednostavnija pravila. Uvjet je da im je barem jedan roditelj hrvatski državljanin.

U Europskoj uniji do sada je zabilježeno oko milijun slučajeva nuspojava na cjepivo protiv COVID-19.  Zbog toga je Europski parlament započeo proceduru za osnivanje fonda za naknadu štete onima koji su žrtve cjepiva protiv korone.

Portali i drugi izdavači elektroničke publikacije izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima odgovorni su za cjelokupni sadržaj koji objavljuju. To uključuje i komentare čitatelja pa urednici i vlasnici medija mogu biti kažnjeni zbog, primjerice, govora mržnje ili rasističkog komentara ispod tekstova na portalima. Kazna je od 100.000 do milijun kuna pa neki portali već sada zabranjuju komentare čitatelja, a drugi ih cenzuriraju.

 

izvor: dnevnik.hr, redakcijsko izvješće, foto: ilustracija MUP

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit