Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović danas je komentirao popuštanje mjera. Rekao je da Stožer ima sliku onih mjera aktivnosti koje se mogu dodatno relaksirati ako trendovi ostanu ovakvi. Pozorno ćemo pratiti sve što se događa, posebno vezano za nove varijante virusa. Najgore je – smatra – donijeti odluku da se nešto otvori, a onda vrlo brzo nakon toga te djelatnosti zatvoriti. Zato zagovara postupni pristup.
Isporuka hrane pića i slastica iz ugostiteljskih objekata
Kod takvih aktivnosti izrađen je epidemiološki okvir. Osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju se zadržavati pred objektom. Nije dopušten ulazak u objekt. Terase treba ograditi, a stolove i stolice složiti tako da se ne mogu koristiti.
Teretane i fitness centri
Treba voditi računa o maksimalnom broju korisnika – 1 osoba na 20 kvadratnih metara. Obvezno se vodi briga o adekvatnoj ventilaciji. Sprave i pribor nakon svake uporabe vlasnici moraju dezinficirati. Vodi se evidencija korisnika i obavezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska. Upotrebljavaju se samo vlastiti ručnici i prostirke.
Škole stranih jezika
Osim klasičnih epidemioloških mjera, treba ograničiti broj polaznika po grupama. Potrebno je održavati najmanje 2 metra razmaka. Obavezno je korištenje maski za lice, predavači moraju mjeriti temperaturu sebi, ali i polaznicima.
Dječje igraonice
Na ulazu istaknuti potrebu održavanja razmaka. Mjerenje temperature prilikom ulaska u igraonicu, voditi evidenciju o korisnicima i brigu o razmaku između roditelja koji dovode i odvode djecu.
Kladionice
Za njih vrijede mjere kao i za trgovine. Treba ograničiti broj osoba koje ulaze i staviti obavijest na ulaz. Korisnici moraju nositi maske i održavati razmak. Osoblje koristi maske za lice i odvaja se od korisnika pleksiglasom ili drugom preprekom. Dezinficirati prostor i osigurati dezinficijus za korisnike.
Automat klubovi i kasina
Jedan korisnik na 7 metara i to se mora istaknuti na ulazu. Držati razmak od 2 metra i nositi maske. Ako postoje sjedeća mjesta, razmak mora biti 1,5 metara, a između stolova 3 metra. Ugostiteljski dio ovih objekata mora biti zatvoren.
Načelnik Stožera Božinović rekao je da su ove odluke na dva tjedna te se Stožer nada se da neće biti rapidnih iznenađenja, a onda će razmišljati i o tome. -Ukoliko brojevi budu padali, otvarat ćemo se i dalje, ali ova nas situacija i dalje tjera na nužan oprez – zaključio je Božinović.
redakcijsko izvejšće, izvor: HRT, foto: ilustracija RN