Slovački centar za kulturu organizirao uskrsne radionice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U Slovačkom centru za kulturu Našice jučer je održana posljednja u nizu uskrsnih radionica ukrašavanja jaja žicom. Radi se o tradicionalnoj tehnici drotovanja, specifičnoj za kysucko područje iz kojeg su došli Slovaci u našički kraj. Radionice su organizirane u okviru projekta Erasmus +, Samoidentifikacija u multietničkom okruženju kao sredstvo etničke tolerancije – JaSom.

– Četiri četvrtka u ožujku u prostoru Slovačkog centra za kulturu Našice sudionicima radionice predstavljeni su rezultati triju područja koje projekt tematizira: narodna pjesma, dijalektologija i scenski prikaz dolnozemskih Slovaka.  S obzirom na to da je projekt usmjeren na kulturne tradicije Slovaka, aktualno doba godine iskorišteno je da se nakon prezentacije rezultata održi kreativna radionica. Ona je također vezana za tradicijsku kulturu, a konkretno se radi o izradi uskrsnih ukrasa tehnikom drotovanja – rekla je ravnateljica Centra Sandra Kralj-Vukšić.

Radionice su održane pod vodstvom iskusne umjetnice u ovom području Anđelke Đunđa iz Osijeka koja je sudionike upoznala s materijalom i tehnikama. Na kreativnim radionicama naglasak je bio na ukrašavanju pisanica žicom, ali i plošnih ukrasa, koji su nešto jednostavniji za izradu. Predmete nastale na radionici autori su mogli ponijeti svojim kućama kao poticaj za nastavak bavljenja ovom tehnikom. Organizatori radionice u potpunosti će događanje smatrati uspjelim, ako barem jedan od sudionika usvojeno znanje bude širio u svojoj sredini, a što će pokazati vrijeme.

tekst i foto: SCK Našice, N.Pavlus

 

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit