Slavonske poduzetnice žele bolju perspektivu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

 

Ukupno 65 poduzetnica iz sedam manje razvijenih županija, predstavilo je prošloga vikenda u Daruvaru svoje proizvode koje će u ovoj i idućoj godini dalje razvijati uz mentorstvo stručnjaka u sklopu projekta „Ženska perspektiva“.

Regionalni projekt „Ženska perspektiva“ pokrenut je kako bi se poduzetnicama iz manje razvijenih područja Hrvatske omogućio kvalitetniji razvoj i jačanje njihovih poduzetničkih aktivnosti. Voditeljica projekta Dragica Karajić i predsjednik udruge za razvoj poduzetništva „PERSPEKTIVA“ Tomislav Lneniček prepoznali su potencijal slavonskih žena i njihovih proizvoda te im ovim projektom žele omogućiti veću vidljivost i bolju međusobnu povezanost.

„Iznimno mi je drago što danas predstavljamo 65 poduzetnica punih entuzijazma i pozitivne energije ponosnih na svoje zdrave proizvode i rukotvorine, koje su prepoznale korist za svoje usavršavanje kroz projekt.“, kaže Dragica Karajić. Tomislav Lneniček o odabranim poduzetnicama i početku rada s njima ističe: „Jačanje socijalnih i poduzetničkih vještina ne samo da čini njihovo poslovanje konkurentnijim i time doprinosi ukupnom gospodarskom razvoju, nego i jača te razvija demokratsko društvo kroz stvaranje financijski neovisnih žena poduzetnica“.
Odabrane poduzetnice dolaze iz sedam županija – Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske. Bave se poljoprivrednom proizvodnjom, različitim oblicima agroturizma, izradom rukotvorina te tradicionalnih suvenira i proizvoda korištenih u domaćinstvu, nastojeći na taj način očuvati hrvatsku gastronomsku tradiciju i kulturnu baštinu.

Na motivacijskoj radionici u Daruvaru poduzetnice su predstavile svoje proizvode, međusobno se upoznale i stvorile vrijedne kontakte, a imale su priliku i čuti savjete hrvatske stručnjakinje za životno mentorstvo Silvije Podoljak o osvješćivanju i pokretanju unutarnje snage i motivacije.

Marija Lahner iz Našica 25 godina bavi se izradom rukotvorina od komušine i zajedno s Marijom Kristek članica je Udruge Šuška koju vodi poduzetna i inovativna predsjednica Mirjana Eržić. Udruga povezuje kreativne i vješte poduzetnice, te im je cilj okupiti kooperante za uzgoj domaće sorte kukuruza koja bi se mljela u kukuruzno brašno, a njegova komušina, inače otpad, posebno je podatna za izradu rukotvorina. Za svoj obiteljski posao koji nastavlja njezina kćer, Marija Lahner kaže: „To je posao koji volim, ali problem nam je tržište, mi nemamo vremena izaći iz Našica jer se bavimo svojim radom, a da bismo mogle postići više, moramo prodati više te biti u mogućnosti zaposliti još mladih koji pokazuju interes i žele nastaviti zanat.“

Slavica Crnković iz Gornjeg Viduševca vješto i s velikom ljubavlju ugrađuje motive narodnih nošnji i vezova na haljine te druge odjevne predmete, čime čuva i prenosi kulturnu baštinu Banovine. „Od projekta očekujem podršku u boljem plasmanu proizvoda i bolju vidljivost bogatstva Banovine. Podržavam ovakav način umrežavanja žena poduzetnica jer smo se na isti način nedavno udružile i pokrenule Udrugu poduzetnica Banovine čija sam predsjednica“, ističe Slavica.

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije u projekt je uključeno deset poduzetnica raznovrsnih proizvoda i prerađevina, pa tako Marija Knežić iz Slovinske Kovačice kaže: „Na našem se OPG-u bavimo uzgojem svinja, junadi i s urodom bilja na 60 hektara površine imamo zatvoren proizvodni ciklus. Tržište je teško, mi smo u sustavu PDV-a, mi se sami moramo izboriti za posao, ali nam je potrebno stručna pomoć i podrška, a to očekujem od ovoga projekta“.

Projekt „Ženska perspektiva“ sada i službeno kreće u realizaciju, a odabrane sudionice uz brojna će se predavanja i nove vještine imati priliku upoznati i s uspješnim primjerima istarskih poduzetnica na studijskom putovanju u listopadu.

 

 

Izvor: Komunikacijski ured

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit