Sjećate li se Orla, Commodorea 64 i Atarija i fiksira za razvijanje filmova?

Facebook
Twitter
Pinterest

Sjećate li se računala Orao, Commodore 64 i Atari 400? Ako ste starija generacija na njima ste učili svoje prve kompjuterske „poteze“.  U organizaciji Udruge informatičara INFO Našice i Foto kluba Zoom u Našicama je otvorena zanimljiva tehnička izložba pod nazivom ‘Od crno-bijelog do digitalnog doba’. U suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice te uz potporu Savjeta mladih Grada Našica, članovi ove dvije udruge javnosti su predstaviti staru fotografsku opremu i stara računala.

Posjetitelji su tako imati priliku vidjeti stare fotoaparate od kojih su neki i s početka 20. stoljeća, filmove, kemikalije koje su korištene za razvijanje filmova i drugu opremu. U informatičkom dijelu izložena su računala iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Izložbu je pratila i glazba stvarana na računalima tog vremena, a na otvorenju je poseban gost bio DJ Ewan (Ivan Kapetanović). Povijest fotografije u Našicama predstavila je ravnateljica Zavičajnog našičkog muzeja Silvija Lučevnjak, o počecima informatičke edukacije u našičkom školstvu govorila je nastavnica Ružica Kruljac, a izložbu je svečano otvorio našički gradonačelnik Krešimir Žagar.

Zahvaljujući financijskoj pomoći Grada Našica i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zavičajni muzej Našice prije nekoliko godina otkupio je veliki segment kulturne baštine Našica – dio fotografske radnje obitelji Ollrom. Drugi dio građe dobili smo kao donaciju Nikole Pavlovića koji je bio zadnji vlasnik radnje. Nadamo se da ćemo tu baštinu uskoro moći približiti Našicama kroz jednu izložbu – istaknula je Lučevnjak.

Robert Rigo, predsjednik Udruge Infomatičara INFO Našice predstavio je uspješan rad udruge, a Kristijan Katarinček rad Foto kluba Zoom. Posebno zanimljivu priču ispričala je nastavnica informatike u OŠ Dora Pejačević koja je prva na ovim prostorima počela predavati taj predmet i sastavila plan i program. Početkom 1986. ondašnji ravnatelj OŠ „17. travnja“ dao mi je do znanja da ću morati predavati novi predmet. Možete si predočiti kako je to u počecima izgledalo. Kada sam započela s informatikom, interes je u početku bio mali, ali kada smo započeli s radom i programiranjem, učenika je bilo sve više. Dobili smo dva računala varaždinska Orla i započeli raditi. Nakon toga započelo se i s donacijom računala pa je bilo lakše disati. Tada je sve krenulo prema suvremenom dobu – zaključila je Kruljac naglasivši da su programirali svašta, od igrica do raznih programa.
Izložba ‘Od crno-bijelog do digitalnog doba’ bit će otvorena u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja do 9. studenoga 2013.

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit