Šestorka osumnjičena za prijevaru, nedozvoljenu uporabu osobnih podataka, krivotvorenje isprave i prikrivanje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Policijski službenici Kriminalističko-obavještajne službe Policijske uprave osječko-baranjske su, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Policijske uprave brodsko-posavske, dovršili kriminalističko istraživanje nad šest hrvatskih državljana s područja Osječko-baranjske županije zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela Prijevara iz čl. 236. KZ-a, Nedozvoljene uporabe osobnih podataka iz čl. 146. KZ-a, Krivotvorenja isprave iz čl. 278. KZ-a i Prikrivanja iz čl. 244. KZ-a.

Sumnja se da su 39-, 40- i 49-godišnjak na nezakonit način pribavljali osobne podatke hrvatskih građana te su temeljem tih podataka preko web trgovina više telekomunikacijskih operatera sklapali ugovore za telekomunikacijske usluge i kupovali mobilne telefone u ime oštećenika, a bez njihovog znanja. Nakon sklapanja ugovora osumnjičeni su preuzimali mobitele, a računi za mobitele i sklopljene telekomunikacijske usluge dolazili su na adrese građana. U cilju prikrivanja kaznenog djela preostala trojica osumnjičenih, odnosno 38-, 39- i 49-godišnjak su otkupljivali protuzakonito pribavljene mobitele i dalje ih preprodavali putem internetskih oglasnika. Ukupno pričinjena materijalna šteta iznosi preko 260.000,00 kuna. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 39-, 40- i 49-godišnjak su dovedeni pritvorskom nadzorniku, dok je protiv 38-, 39-, i 49-godišnjaka kaznena prijava podnijeta redovnim putem.
Policija savjetuje:
Uslijed krize izazvane pandemijom COVID-a 19, građani i tvrtke koriste digitalna i internetska rješenja više nego prije. Promjene u načinu života koje su se pojavile tijekom pandemije, poput rada putem interneta i raširene internetske kupovine, vjerojatno neće nestati nakon završetka pandemije.
Stoga pozivamo građane da se drže savjeta i preporuka policije iz letka Internetska sigurnost doma, a posebno pozivamo na oprez prilikom dijeljenja osobnih podataka, jer mogu biti iskorišteni i za sklapanje lažnih pretplatničkih ugovora. Ukoliko građani zaprime račune za mobilne uređaje koje nisu kupili ili im se dostave ugovori za usluge koje nisu sklopili, savjetujemo da se žurno obrate telekomunikacijskom operateru i kazneno djelo prijave policiji – navodi se u priopćenju PU OBZ.

tekst i foto: PUOBZ

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit