S projektom učeničkog poduzetništva nastavlja se i u novoj školskoj godini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo pokretač je cjelokupnog rasta i razvoja gospodarstva, kao i generator novih radnih mjesta. Upravo zato, Osječko-baranjska županija provodi više od trideset različitih projekata poticanja poduzetništva. Jedan od njih je i projekt „Učeničko poduzetništva“. Naime, s obzirom na to da još uvijek značajan broj osoba ulazi u svijet poduzetništva iz nužde, a ne zbog uočene prilike na tržištu, potrebno je još tijekom školovanja razvijati poduzetničke vještine te poduzetnički način razmišljanja i ponašanja u svakodnevnom životu. Upoznavanjem učenika s institucijama poduzetničke podrške te poduzetništvom na primjerima iz prakse, potiče se njihova samoinicijativnost i kreativnost te stjecanje potrebnih znanja, vještine i iskustva za pokretanje vlastitog poslovnog pothvata. Tijekom škole godine 2018./2019. Upravni odjel za gospodarstvo Osječko-baranjske županije je u suradnji s Centrom za poduzetništvo Osijek te Miholjačkim poduzetničkim centrom proveo dva projekta poticanja učeničkog poduzetništva. Jedan od njih je “Poduzetnička akademija – uključivanje učenika srednjih škola u svijet poduzetništva”. Ovaj projekt je usmjeren prema stvaranju poticajnog okruženja za razvoj poduzetničkih kompetencija i razvoja kulture poduzetništva te važnosti cjeloživotnog obrazovanja među učenicima srednjih škola. U sklopu ovog projekta održano je ukupno 10 radionica pod nazivom „Poduzetnička igra“. Poduzetnička igra predstavlja simulaciju poduzetničkog pothvata, a provodi se prema metodologiji Međunarodne organizacije rada. Igra sudionicima pruža mogućnost donošenja različitih odluka i prihvaćanje odgovornosti za donesene odluke te simulira stvarno poduzetničko okruženje. Ciljevi igre su upoznati sudionike s osnovnim poslovnim ciklusom (dodavanjem vrijednosti i stvaranje profita), s načinom donošenja odluke, upravljanje novčanim tijekom, osnovama jednostavnog računovodstva te upravljanju rizikom. Upravnom odjelu za gospodarstvo partner u ovom projektu bio je Centar za poduzetništvo Osijek.
Projekt pod nazivom „Mala škola poduzetništva“ – u okviru ovog projekta održane su radionice za učenike pod nazivom „Zakoračimo u poduzetništva“, „Definiranje pravca razvoja“ te „Faktori stabilnosti i konkurentnosti na tržištu“. Osnovna svrha ovog projekta je razvijati poduzetnički duh kod srednjoškolaca kako bi nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, pokrenuli vlastiti poduzetnički pothvat i samozaposlili se. U navedenim projektima sudjelovalo je ukupno 274 učenika. I učenici i profesori iskazali su oduševljenje provedenim aktivnostima kao i želju za sudjelovanjem u budućim projektima vezanim uz učeničko poduzetništvo. Svidio im se interaktivan način učenja kao i učenje kroz igru, koje predstavlja osvježenje u načinu usvajanja novih znanja. Cjelokupan troška provedbe ovih projekata financirala je Osječko-baranjska županija iznosom od 30.000,00 kuna. U proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godini planirano je 50.000,00 kuna za projekt „Učeničko poduzetništvo“, a u školskoj godini 2019./2020. osim učenika srednjih škola, u skladu s pozitivnim trendovima i iskustvima, kao i primjerima dobre prakse, bit će uključeni i učenici osnovnih škola.

izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit