Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće jedna od značajnih tema Konferencije o logistici i distribuciji

Facebook
Twitter
Pinterest

Hrvatska ima značajan logistički potencijal, koji tek treba u potpunosti ostvariti, pa je danas u Velikoj Gorici u organizaciji Broomberg Adrie održana konferencija pod nazivom „Logistika i distribucija“. Konferenciji je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a u panel raspravi na temu „Logistički distribucijski centri – budućnost biznisa“ sudjelovali su obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, glavni analitičar Bloomberg Adria Andrej Knez, direktor Luke Split Filip Rogošić, predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo, voditeljica optimizacije poslovanja i PMO Studenac Katarina Gudelj, voditelj vanjskog financiranja Petrinja Chicken Company Luka Gojčeta, direktorica lanca opskrbe Metroa Snježana Sokol i direktorica lanca opskrbe JGL-a Zrinka Hauser.

Osječko-baranjska županija kao najveća županija na istoku Hrvatske i kao poljoprivredna županija prepoznala je važnost izgradnje distributivnog centra, pa je prije nepunih godinu dana otvoren Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće. O opravdanosti ove strateške županijske investicije govorio je Lukić.

– U suradnji sa stručnjacima i poljoprivrednim proizvođačima odlučili smo izgraditi ovu nužnu poljoprivrednu infrastrukturu. Izgradnja RDC-a je strateški projekt Osječko-baranjske županije kojim se lokalnim i regionalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, ali i trženje voća i povrća. I to je projekt ne samo za Osječko-baranjsku županiju nego za cijelo područje istočne Hrvatske. Osim za proizvođače, RDC je izuzetno važan i za skladišnu i transportnu djelatnost, prodajni sektor, pa sve do samih kupaca koji na taj način dobivaju kvalitetniju ponudu tijekom cijele godine. Naš centar može biti ogledni primjer za izgradnju sličnih centara diljem Hrvatske, a na regionalnoj razini jedan od pokretača ukupnih gospodarskih aktivnosti – rekao je Lukić.

Zgrada RDC-a ukupne površine 8.200 m2, otvorena 22. veljače prošle godine, a krajem 2023. godine popunjenost je dostigla čak 94%, što je apsolutno zadovoljavajuće jer je proizvodnja voća i povrća bila zaista izazovna zbog vremenskih uvjeta i drugih pojava na koje se ne može utjecati.

Ukupni skladišni kapacitet hladnjače iznosi 3.228 tona, a s pogonom za sortiranje, pakiranje i distribuciju sastoji se od 29 komora, od toga se 16 komora odnosi na konvencionalnu proizvodnju, 7 na ekološku proizvodnju, a tu je i dodatnih 6 komora za transport.

Kroz Hrvatsku prolaze tri paneuropska koridora, a morske luke Rijeka i Split najvažnije su luke za povezivanje Dalekog istoka i Srednje Europe s najkraćim tranzitnim vremenom prijevoza. Hrvatska je s europskim zemljama povezana i riječnim prometnim pravcima.

– Logistika i distribucija su neizostavne teme kada govorimo o prometu i gospodarstvu. Stoga radimo na tome da se Hrvatska pozicionira na još dva dodatna koridora, Luka Rijeka i Luka Split te cestovnom i željezničkom pravcu prema Splitu. Završavamo i dijelove autocesta u Hrvatskoj, a iskustvo nam govori kako uz auto ceste niču poduzetničke zone i logistički centri. Dovršavamo autocestu prema Sisku i prema mađarskoj granici, a to su značajni projekti koji će doprinijeti razvoju novih poduzetničkih zona i logističkih centara – rekao je ministar Butković.

Konferencija je okupila vodeće ljude iz svijeta logistike, distribucije i trgovine, koji su razmjenom iskustava dali perspektivu održivijih i jeftinijih modaliteta logističko-distribucijskog sektora, a kao primjer dobre prakse sudionici su obišli Logistički centar Hrvatske pošte.

izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit