Proslava 20. obljetnice obnove pokladnog običaja “Vukojevački starcevi”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

HKD “Vukojevci” jučer (4.12.2019.) je proslavio 20 godina obnove pokladnog običaja “Vukojevački starcevi”. Običaj je, nakon višegodišnjih aktivnosti, prošle godine upisan u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalno kulturno dobro. Na jučerašnjoj su svečanosti, predsjednica i tajnica društva Ivana Petrović i Martina Minarik prezentirale “Vukojevačke starceve” čiji korijeni sežu u daleku prošlost i iskazale zahvalnost inicijatorima obnove običaja Ivici Majurcu, Ratku Pozniću i Stevi Juriši te svima koji su svojim radom pridonijeli obnovi “Vukojevačkih starceva”. Čestitajući Vukojevčanima, etnologinja Jasna Jurković iz Zavičajnog muzeja Našice istaknula je kako je ovo kulturno dobro od velike važnosti ne samo za identitet Vukojevaca već i našeg šireg zavičaja. – Očuvanje pokladnog običaja učinilo je HKD “Vukojevci” prepoznatljivim među ostalim kulturno-umjetničkim društvima u Hrvatskoj. U sveopćoj globalizaciji koja zatire nacionalne i zavičajne posebnosti, jedini način da očuvamo svoj identitet, odnosno kulturnu i nacionalnu posebnost je da sami dokumentiramo, čuvamo i prezentiramo našu baštinu  – istaknula je Jasna Jurković  i dodala da  Zavičajni muzej Našice društvu nudi pomoć i suradnju  u smislu popularizacije i unapređivanja ovog nematerijalnog kulturnog dobra.

tekst i foto: Asja Godžirov-Kurilj

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – rujan

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit