Proljeće u siječnju

 

Godinu smo započeli neuobičajeno visokim temperaturama za mjesec siječanj. U Slavoniji i Baranji temperature zraka dosezale su i 15 Celzijevih stupnjeva što je, u odnosu na prošlogodišnji siječanj, neuobičajeno za ovo doba godine. Osim što mnogi zbog južine imaju zdravstvenih problema, problema bi mogli imati i oni koji imaju meso u pušnicama, jer ovakve temperature i vlaga ne pogoduju njegovom sušenju. Krenula je i vegetacija kod voćaka koje bi trebale biti u stanju mirovanja, a rastu i ozimi usjevi. No, ratari kažu da ovakve temperature odgovaraju usjevima, pogotovo žitaricama kod kojih nema bojazni ni zbog eventualnog naglog pada temperature. U dugoročnijim prognozama, meteorolozi DHMZ-a najavljuju nastavak razdoblja iznadprosječno toplog vremena sve do ožujka.

Posljednjih dana u Slavoniji i Baranji temperature zraka penjale su se iznad 15 Celzijevih stupnjeva i one sigurno vesele sve koji će zbog toga imati znatno manje račune za grijanje nego u siječnu prošle godine kada su se temperature u istočnom dijelu Hrvatske u jutarnjim satima spuštale i 20-ak stupnjeva ispod ništice. Iznadprosječno toplim vremenom poljoprivrednici nisu oduševljeni. Vegetacija je krenula, voćke su propupale, a ozimi su usjevi počeli rasti. Iako bi voćke u ovo doba godine trebale biti u fazi zimskog mirovanja, mnoge su zbog dugotrajno visokih temperatura propupale, tvrdi predsjednik klastera “Slavonska Jabuka” Stjepan Zorić: “Budući da je tek prva polovica siječnja i budući da moramo očekivati neku nisku temperaturu, moglo bi doći do velikih problema. Voćka koja je ‘krenula’ i koja je puna sokova kao sada, ako doživi temperaturu od -10 ili -15, može doći do pucanja. Ne samo do primarnih grana i pupova nego i osnovnog debla, a tada je šteta nepopravljiva. Posebno je taj problem izražen kod koštuničavog voća i toga se najviše bojimo”, rekao je voćar Stjepan Zorić.

Žitaricama ipak ne prijeti takva opasnost, a šteta ne bi trebalo biti ako ne dođe do naglog pada temperatura, kaže predstojnik Odjela za strne žitarice Poljoprivrednog instituta Osijek Georg Drezner: “U ovom trenutku, što se tiče pšenice, možemo reći da usjevi izgledaju vrlo dobro. Čak i rijetko kada tako dobro kao ove godine. Štete bi mogle nastati možda kod nekih drugih ozimih kultura, no što se pšenice tiče šteta neće biti ako ne dođe do naglih promjena temperatura. Nagla promjena znači pad od 15 do 20 stupnjeva u jednome danu”, rekao je Drezner. Budući da prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda ne bi trebalo biti naglijeg zahladnjenja, pšenica ne bi trebala pretrpjeti štete. Štete ne prijete ni vinovoj lozi koja je osjetljivija na velike temperaturne promjene i mraz u ožujku.

Tekst: Tomislava Justić
Foto: Jelena Ostović

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest