Pripreme za proljetnu sjetvu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Osijek jučer je održan sastanak na temu nadolazeće proljetne sjetve. Sastanku je bio nazočan državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, zatim brojni predstavnici institucija, tvrtki i proizvođača u sektoru poljoprivrede.

Na sastanku je istaknuto kako su u tijeku pripreme za proljetnu sjetvu koja bi se ove godine trebala obaviti na istim površinama kao lani. Riječ je o preko 400 tisuća hektara na kojima će biti najzastupljeniji kukuruz, a stabilnost u sjetvi zadržat će i soja te suncokret. Također, čulo se kako sjemena i mineralnih gnojiva kojemu je cijena u prosjeku pala 30-tak posto ima dovoljno. Dobra je vijest i da će sjemena biti dovoljno, a njegova je cijena u odnosu na prošlu godinu rasla za 10 do 15 posto.

“Procjena je da će se kukuruz sijati na oko 270 tisuća hektara, suncokret na 50 do 60 tisuća, a soja koja je u Hrvatskoj stabilna kultura na 85 do 90 tisuća hektara. U sjemenskoj smo proizvodnji soje među vodećim zemljama u Europskoj uniji. Kriza u svijetu i Europi, kao i rast otkupnih cijena utjecali su na povećanje površina pod ratarskih kulturama“, istaknuo je državni tajnik Majdak i dodao kako Vlada priprema i proljetne mjere pomoći poljoprivrednicima, a u obradi je i natječaj za skladišne kapacitete uljarica i žitarica te je za tu namjenu osiguran iznos od 33 milijuna eura.

 

izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit