Predstavljena knjiga “”Franjo” i ja – prijatelja dva” autorice Vesne Baksa

Facebook
Twitter
Pinterest

Slovačka kulturno-umjetnička udruga „Franjo Strapač” i Matica slovačka Markovac Našički jučer su u Drevenici organizirali predstavljanje publikacije „Franjo i ja – prijatelja dva” te audio zapisa „Markovčani pjevaju”, a u ime organizatora sve nazočne pozdravila je predsjednica ovih dviju udruga Vesna Budoš.

Autorica i urednica publikacije Vesna Baksa istaknula je kako je ovo zbirka sjećanja svih generacija, ali i motivacija mladima.

-Početkom prošle godine, u kojoj je SKUU „Franjo Strapač“ iz Markovca Našičkog slavio 50 godina rada, a Matica slovačka Markovac Našički 30 godina, dosjetila sam se kako bismo mogli bivše i sadašnje članove, prijatelje, suradnike i simpatizere zamoliti za priloge pod nazivom „Franjo“ i ja – prijatelja dva („Fraňo“ a ja – dvaja kamaráti). Putem Facebook stranice Društva, časopisa „Prameň“, na godišnjim skupštinama i proslavi obljetnica te kroz razgovore, pozive i poruke, pozivali smo sve zainteresirane da nam pošalju svoje osvrte i fotografije o najdražim plesovima, pjesmama i nošnjama, najzanimljivijim događajima i putovanjima, zgodama i nezgodama, suradnji…Prikupili smo četrdesetak priloga. Moglo ih je biti i više da mlađi i stariji članovi obitelji bolje surađuju i pronalaze više vremena jedni za druge ili da su ljudi jednostavno skloniji uzeti papir i olovku u ruke. No, i ovo je sasvim lijepa zbirka dojmova i uspomena, fotografija iz privatnih i arhivskih albuma. Godine rođenja suradnika na ovoj knjizi napisane su kako bi bio izraženiji raspon godišta „Franjinih“ članova i njihova djelovanja. Budući da se kroz nekoliko desetljeća skupilo zaista mnogo materijala – tekstova i fotografija, za ovu sam priliku odlučila uzeti samo članak o proslavi obljetnica 50 godina rada SKUU „Franjo Strapač“ iz Markovca Našičkog i 30 godina rada Matice slovačke Markovac Našički, tekst profesionalne novinarke koja vjerno prati naš rad o pola stoljeća rada SKUU „Franjo Strapač“, izdvojiti nekoliko najvažnijih priznanja, tekst o Franji Strapaču i I. čehoslovačkoj brigadi „Jan Žižka z Trocnova“ u kojoj se borio, a koja je baš nedavno obilježila 80 godina od svoga osnutka. Poglavlje Tragovi markovačkog folklora u srcima njegovih članova i prijatelja donosi četrdesetak zanimljivih priloga nekadašnjih i sadašnjih folkloraša, a pod naslovom Prijatelji kojih više nema prisjećamo se dragih članova i suradnika koji su preminuli. Hvala svima koji su se odazvali pozivu i poslali svoj prilog za ovu zbirku u vidu teksta i fotografija, svima koji prate naš rad i koji vole „Franju“. Franjo Strapač bio je antifašist, ima zajednički spomenik s ostalim suborcima, svoju ulicu, folklorno društvo, amblem, knjigu, slamnati simpatični simbol, poznat je naširoko. Iako je „Franjo“ jedan, s njim dobiješ puno prijatelja s kojima plešeš, pjevaš, sviraš, naklanjaš se i osmjehuješ, putuješ, ponosiš se dobivenim pljeskom i nagradama za uloženi trud, jedeš, piješ, moliš se i primaš blagoslove, učiš, radiš, smiješ se… i družiš u slobodno vrijeme – opisala je  motivaciju za nastajanje publikacije autorica i urednica Vesna Baksa.

Recenzentica publikacije i lektorica za hrvatski jezik, profesorica Marija Pepelko istaknula je da ova knjiga ima spomeničku, informativnu i poticajnu svrhu jer „Franjina“ je budućnost u srcima i koracima onih koji dolaze.

-Autorica Vesna Baksa u spomenici posvećenoj 50. obljetnici djelovanja SKUU „Franjo Strapač“ i 30. obljetnici Matice slovačke u Markovcu Našičkom, metaforički nazvanoj „Franjo“ i ja – prijatelja dva, riječju i slikom sjedinjuje i zaboravu otima tragove radosti u srcima markovačkih folkloraša i prijatelja. Dokumentarnom građom, zapisima „Franjinih“ nekadašnjih i sadašnjih članova i prijatelja, zasluženim vrijednim priznanjima i medijskim prilozima podsjeća na važnost zajedništva, pjesme i plesa, te prikupljanja, promicanja i očuvanja kulturnog blaga i baštine predaka, koja se zrcali u kulturi življenja markovačkih Slovaka i svih stanovnika raspoloženih za rad i suradnju – zaključila je profesorica Marija Pepelko.

Autorica sažetka na slovačkom jeziku učiteljica Ana Marošević također je istaknula važnost ove publikacije kao trajnog zapisa o vremenu i generacijama koje su ga obilježile, ali i očuvanju slovačke kulture i jezika.

Predstavljanje publikacije popraćeno je audio zapisima “Markovčani pjevaju”, a dopredsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa predstavljajući pjesme rekla je kako je, uz publikaciju, zapis također izdan povodom obilježavanja 50. obljetnice Slovačke kulturno-umjetničke udruge “Franjo Strapač” i 30. obljetnice Matice slovačke u Markovcu. Želja je bila sačuvati pjesme i izvedbe nekadašnjih članova folklora, a snimane su 2004., 2006. i 2023. godine.

Na ovoj vrijednoj publikaciji te audio zapisu čestitali su: predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, u ime Grada i gradonačelnika – predsjednik Mjesnog odbora Markovac Karlo Kanis, županijski vijećnik Vanja Prošić te članice i članovi društva koji su podijelili svoje dojmove o folklornim godinama, među kojima nekadašnje članice pjevačke sekcije Jelka Martinčević i Nada Bereš, a svoje je uspomene podijelila i dugogodišnja ravnateljica GD CK Našice Vesna Lolić.

Pokrovitelji jučerašnjeg predstavljanja su Savez Slovaka u Republici Hrvatskoj, Savjet za nacionalne manjine i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske te Ured za iseljene Slovake Bratislava i Grad Našice.

tekst i foto: N.Pavlus

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit