Predstavljena knjiga „Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Nakon eskalacije ratnih razaranja na području Osijeka, strani novinari pokazali su velik interes za zbivanja na istoku Hrvatske pa je Glas Slavonije angažirao nekoliko svojih djelatnika i raspisao natječaj za suradnike u Međunarodnom press centru. O tom vremenu i povodom 30. obljetnice obrane grada Osijeka predstavljena je dokumentarističko-istraživačka monografija „Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku“, autorice doc. dr. sc. Gordane Lesinger, prodekanice za poslovanje i razvoj Filozofskog fakulteta u Osijeku, koji je uz Koordinaciju udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata OBŽ ujedno i organizator promocije. Promociji su nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, izaslanik ministra branitelja Antun Blažević te župan Ivan Anušić, i sam sudionik Domovinskog rata.

– Zajedno s novinarima, ratnim izvjestiteljima i fotoreporterima mi vojnici smo dijelili ratnu svakodnevicu. To su ljudi koji su imali hrabrosti izaći na prvu liniju obrane, bez oružja i zaštite i donijeti istinu o Domovinskom ratu. Njihova uloga je ključna upravo u tome jer su bilježili informacije u najvažnijim trenutcima, a za razliku od danas, kad su sve vijesti dostupne gotovo u realnom vremenu na društvenim mrežama, onda smo ih mogli pročitati u tiskovinama ili čuti na radiju s određenim vremenskim odmakom. Iako je u takvim okolnostima velik dio posla zapravo bila improvizacija, sve je odrađeno odlično, na što ratni izvjestitelji trebaju biti ponosni. Čestitam im na tome jer su obrani Hrvatske doprinijeli perom, kamerom i svojim glasom kako bi istina o Domovinskom ratu doprla do Europe i cijelog svijeta – kazao je župan.

Centar je počeo s radom u kolovozu 1991. godine, a završetkom sukoba u lipnju 1992. godine se raspušta. Osnutkom Foreign press buiroa pri Hrvatskom informativnom centru u Zagrebu te Ministarstvu informiranja, osječki MPC ulazi u njihovu mrežu, ali ostaje samostalni projekt.

Medijska scena u gradu Osijeku tada je radila pod zahtjevnim uvjetima, stoga je ovaj improvizirani studio izvrstan i autentičan medijski „izum“ ratnog izvještavanja. Jednako tako, značajno je zabilježiti ulogu grada Osijeka u obrani Republike Hrvatske, nakon pada Vukovara, jer je Osijek tada bio iznimno važno političko i vojno središte, na prvoj liniji obrane.

Za potrebe monografije autorica je provela opsežno istraživanje, koristila je osobito svjedočanstva šest osoba MPC-a, a objavila je i 30-ak svjedočenja novinara i drugih direktnih sudionika tog vremena, kao i mnoštvo dokumenata i fotografija.

 

izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit