Predstavljena internet stranica “Žene i mediji”

 

Jučer je održan okrugli stol na temu “Žene u hrvatskom društvu”, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predstavljena je internet stranica zeneimediji.hr. Stranica će biti središnje mjesto za informiranje javnosti o raznim aspektima položaja žena u društvu.

Iako nije bila na predstavljanju stranice, video porukom obratila se i sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Čestitala je uredništvu portala, ali se dotakla i činjenice o nedovoljnoj istaknutosti žena u medijima. Predsjednica je navela i konkretan primjer, ako je žena uspješna u politici, gospodarstvu ili znanosti, onda pak zanemaruje obitelj, loša je majka ili domaćica, takva je kaže percepcija u javnost. Upravo to treba mijenjati, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica je upozorila na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja o nasilju nad ženama te posebice o stavu mladih o opravdanosti nasilja nad ženama.
Predstavljena stranica se bavi stanjem žena i ženskih prava u društvu.

Brojni govornici koji su prisustvovali današnjoj prezentaciji, između ostalih i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknuli su važnost ovakve jedne stranice. Ministrica za demografiju Nada Murganić navodi kako je riječ o značajnom projektu čiji je cilj izuzetno koristan i nužan, a to je profesionalno, humano i etičko izvještavanje o svim temama u društvu, s naglaskom na način prikazivanja žena u hrvatskom medijskom i javnom prostoru. Mediji su ti koji mogu senzibilizirati, ali i educirati o brojnim temama koje muče žene, posebno se to odnosi na nasilje nad ženama ili primjerice nasilje u obitelji istaknula je ministrica Murganić.

Važno je povećati i raditi na vidljivosti žena u medijima, istaknula je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Te je dodala, kako su u hrvatskim medijima žene nepravedno zanemarene i nedovoljno zastupljene. Nakon prezentacije samog portala, održan je i okrugli stol na ovu temu.

Na njemu je između ostalih sudjelovala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula kako žene u politici više ne privlače toliku pažnju, no dodala je ono što je jako zabrinjavajuće da žene često, teško dolaze do vodećih pozicija. U mijenjanju takve slike, kako navodi ministrica kulture, mediji imaju veliku ulogu.

Inicijator projekta je Agencija za elektroničke medije u suradnji s partnerskim organizacijama i državnim uredima. Ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac istaknuo je kako je portal kruna dosadašnjih nastojanja Vijeća usmjerenih na problematiziranje uloge žena i njezinog medijskog tretmana.

Izvor: HURiN/Foto: zeneimediji.hr

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

01.01.2020.

08.01.2020.

15.01.2020.

22.01.2020.

29.01.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit