Predstavljena internet stranica “Žene i mediji”

Facebook
Twitter
Pinterest

 

Jučer je održan okrugli stol na temu “Žene u hrvatskom društvu”, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predstavljena je internet stranica zeneimediji.hr. Stranica će biti središnje mjesto za informiranje javnosti o raznim aspektima položaja žena u društvu.

Iako nije bila na predstavljanju stranice, video porukom obratila se i sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Čestitala je uredništvu portala, ali se dotakla i činjenice o nedovoljnoj istaknutosti žena u medijima. Predsjednica je navela i konkretan primjer, ako je žena uspješna u politici, gospodarstvu ili znanosti, onda pak zanemaruje obitelj, loša je majka ili domaćica, takva je kaže percepcija u javnost. Upravo to treba mijenjati, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica je upozorila na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja o nasilju nad ženama te posebice o stavu mladih o opravdanosti nasilja nad ženama.
Predstavljena stranica se bavi stanjem žena i ženskih prava u društvu.

Brojni govornici koji su prisustvovali današnjoj prezentaciji, između ostalih i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknuli su važnost ovakve jedne stranice. Ministrica za demografiju Nada Murganić navodi kako je riječ o značajnom projektu čiji je cilj izuzetno koristan i nužan, a to je profesionalno, humano i etičko izvještavanje o svim temama u društvu, s naglaskom na način prikazivanja žena u hrvatskom medijskom i javnom prostoru. Mediji su ti koji mogu senzibilizirati, ali i educirati o brojnim temama koje muče žene, posebno se to odnosi na nasilje nad ženama ili primjerice nasilje u obitelji istaknula je ministrica Murganić.

Važno je povećati i raditi na vidljivosti žena u medijima, istaknula je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Te je dodala, kako su u hrvatskim medijima žene nepravedno zanemarene i nedovoljno zastupljene. Nakon prezentacije samog portala, održan je i okrugli stol na ovu temu.

Na njemu je između ostalih sudjelovala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula kako žene u politici više ne privlače toliku pažnju, no dodala je ono što je jako zabrinjavajuće da žene često, teško dolaze do vodećih pozicija. U mijenjanju takve slike, kako navodi ministrica kulture, mediji imaju veliku ulogu.

Inicijator projekta je Agencija za elektroničke medije u suradnji s partnerskim organizacijama i državnim uredima. Ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac istaknuo je kako je portal kruna dosadašnjih nastojanja Vijeća usmjerenih na problematiziranje uloge žena i njezinog medijskog tretmana.

Izvor: HURiN/Foto: zeneimediji.hr

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit