Povodom Dana materinskog jezika program “Ja sam tko?”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Sutra je Dan materinskog jezika. Slovački centar za kulturu Našice izvijestio je kako trenutno u Hrvatskoj oko 440 učenika u osnovnim školama pohađa satove slovačkog jezika i kulture. S ciljem osviješćivanja važnosti materinskog jezika, Slovački centar za kulturu Našice u suradnji sa školama, u kojima se uči slovački jezik, a prigodom Međunarodnog dana materinskog jezika, svake godine priprema obrazovni program. Ove godine djelatnice SCK Našice – ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin, pripremile su program na temu “Ja sam tko?”, u okviru kojeg su učenicima približile sadržaj i značaj međunarodnog projekta čiji logo glasi “Ja sam” (“Ja som”). S učenicima osnovnih škola u Jelisavcu, Markovcu, Josipovcu Punitovačkom i Jurjevcu Punitovačkom ovoga tjedna ( 17. i 19. veljače ) tražili su odgovore na pitanja: Kakav utjecaj na nas ima materinski jezik? U kojim sferama života koristimo slovački jezik? Poznajemo li ili koristimo slovačka narječja? Jesmo li stvorili vlastito narječje, budući da od materinskog etnika živimo odvojeno već nekoliko stoljeća? Kakve vrste ili oblike narodnog izričaja poznajemo? Budući da je predmetom međunarodnog projekta “Ja sam” (Samoidentifikacija u multietničkom okruženju kao sredstvo etničke tolerancije) istraživanje narječja, narodnih pjesama i scenskog izričaja među Slovacima u Srbiji, Rumunjskoj i Hrvatskoj, učenici su za svaku navedenu istraživačku temu pripremili primjere vezane uz slovačka narječja iz njihove sredine, te samostalno ili skupno izveli nekoliko narodnih pjesama. U okviru scenskog prikaza, sudionici su prezentirali jezična i ostala znanja na slovačkom jeziku u obliku prozaičnog ili poetičnog iskaza vlastitih literarnih djela ili interpretacijom djela poznatih pjesnika i pisaca, a to sve s ciljem pobuditi interes za slovački materinski jezik. Djelatnice SCK Našice predstavit će ovaj program i u osnovnoj školi u Našicama sutra – na Dan materinskog jezika.

izvor: SCK Našice

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit