Potpore za još 96 poduzetnika

 

U protekloj godini gospodarstvo Osječko-baranjske županije bilježi rekordan rast, ukupni prihodi u 2018. godini dosegnuli su 28,5 milijardi kuna što je 2,2 milijarde kuna više nego prethodne godine. Najznačajnija djelatnost u Slavoniji i Baranji je prerađivačka industrija, a upravo poduzetnici iz tog područja dominiraju i kad je riječ o korištenju županijskih potpora.
Gospodarskom zamahu zasigurno pridonosi i Osječko-baranjska županija koja je u protekle dvije godine udvostručila poticaje za razvoj poduzetništva te oni u 2019. godini iznose ukupno 8,6 milijuna kuna.

Danas je župan Ivan Anušić potpisao ugovore o dodjeli potpora s 96 poduzetnika, a ukupno će im do kraja tjedna biti isplaćeno nešto više od 1,5 milijuna kuna.

– Korisnici naših potpora su subjekti malog gospodarstva i to fizičke i pravne osobe, odnosno trgovačka društva, obrti i zadruge. Ključno je dati potporu naših poduzetnicima i financijsku i svaku drugu koja im je potrebna u njihovom radu jer upravo su oni generator razvoja i osnaživanja gospodarstva naše županije i cijele istočne Hrvatske. Osječko-baranjska županija nastavlja s poticanjem gospodarske aktivnosti i kroz niz drugih potpora prilagođenih zahtjevima i potrebama poduzetnika i obrtnika – rekao je župan Anušić.

Potpore su dodjeljene za ulaganja u pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja s naglaskom na nabavu alata, strojeva, postrojenja i opreme, kupovinu, izgradnju i opremanje poslovnog prostora, nabavu računalne opreme i računalnih programa, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, stručno osposobljavanje i obrazovanje te marketinške aktivnosti.

– Sukladno Odluci i Javnom pozivu potpora iznosi do 50% opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do iznosa od 50.000,00 kuna, a najviše potpora dodijeljeno je za nabavu strojeva, alata, opreme za obavljanje djelatnosti, nabavu računalne opreme i računalnih programa, opremanje poslovnog prostora – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić.

Najniži iznos dodijeljene potpore iznosi 1.240,00, a za devet korisnika u prerađivačkoj industriji odobren je i maksimalni iznos potpore od 50.000,00 kuna.

U Proračunu Osječko-baranjska županije za ovu je namjenu prvotno osigurano 1,5 milijun kuna, a rebalansom proračuna osigurano je dodatno još milijun kuna.

Nakon razmatranja, ocjenjivanja i vrednovanja podnesenih prijava potpore su se dodjeljivale do iznosa od 1.544.430,00 kuna, a za preostalih iznos javni poziv bit će objavljen na jesen.

 

Izvor: OBŽ

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

05.02.2020.

12.02.2020.

19.02.2020.

26.02.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit