Potpore za još 96 poduzetnika

 

U protekloj godini gospodarstvo Osječko-baranjske županije bilježi rekordan rast, ukupni prihodi u 2018. godini dosegnuli su 28,5 milijardi kuna što je 2,2 milijarde kuna više nego prethodne godine. Najznačajnija djelatnost u Slavoniji i Baranji je prerađivačka industrija, a upravo poduzetnici iz tog područja dominiraju i kad je riječ o korištenju županijskih potpora.
Gospodarskom zamahu zasigurno pridonosi i Osječko-baranjska županija koja je u protekle dvije godine udvostručila poticaje za razvoj poduzetništva te oni u 2019. godini iznose ukupno 8,6 milijuna kuna.

Danas je župan Ivan Anušić potpisao ugovore o dodjeli potpora s 96 poduzetnika, a ukupno će im do kraja tjedna biti isplaćeno nešto više od 1,5 milijuna kuna.

– Korisnici naših potpora su subjekti malog gospodarstva i to fizičke i pravne osobe, odnosno trgovačka društva, obrti i zadruge. Ključno je dati potporu naših poduzetnicima i financijsku i svaku drugu koja im je potrebna u njihovom radu jer upravo su oni generator razvoja i osnaživanja gospodarstva naše županije i cijele istočne Hrvatske. Osječko-baranjska županija nastavlja s poticanjem gospodarske aktivnosti i kroz niz drugih potpora prilagođenih zahtjevima i potrebama poduzetnika i obrtnika – rekao je župan Anušić.

Potpore su dodjeljene za ulaganja u pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja s naglaskom na nabavu alata, strojeva, postrojenja i opreme, kupovinu, izgradnju i opremanje poslovnog prostora, nabavu računalne opreme i računalnih programa, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, stručno osposobljavanje i obrazovanje te marketinške aktivnosti.

– Sukladno Odluci i Javnom pozivu potpora iznosi do 50% opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do iznosa od 50.000,00 kuna, a najviše potpora dodijeljeno je za nabavu strojeva, alata, opreme za obavljanje djelatnosti, nabavu računalne opreme i računalnih programa, opremanje poslovnog prostora – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić.

Najniži iznos dodijeljene potpore iznosi 1.240,00, a za devet korisnika u prerađivačkoj industriji odobren je i maksimalni iznos potpore od 50.000,00 kuna.

U Proračunu Osječko-baranjska županije za ovu je namjenu prvotno osigurano 1,5 milijun kuna, a rebalansom proračuna osigurano je dodatno još milijun kuna.

Nakon razmatranja, ocjenjivanja i vrednovanja podnesenih prijava potpore su se dodjeljivale do iznosa od 1.544.430,00 kuna, a za preostalih iznos javni poziv bit će objavljen na jesen.

 

Izvor: OBŽ

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest