Policijsko izvješće

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

 

Iz izvješća Policijske uprave osječko-baranjske doznajemo kako su na području županije u protekla 24 sata zabilježene četiri prometne nesreće. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba teže ozlijeđena, a preostale tri nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Dvije su se dogodile na području Osijeka, a po jedna na područjima Našica i Donjeg Miholjca.

Policija provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja i da su 23-godišnji i 22-godišnji hrvatski državljani počinili kazneno djelo krađa. Mladići su jučer, tijekom prijepodnevnih sati iz prostorija liječničke ustanove u Našicama ukrali invalidska kolica. Nastala je materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna.

Sumnja se i da je 47-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo teška krađa. U večernjim satima 25. ožujka 47-godišnjakinja je ušla u sobu u domu za starije i nemoćne osobe na području Belišća i s vrata 66-godišnjakinji, koja je spavala, otrgnula ogrlicu. Policija nadležnim državnim odvjetništvima podnosi posebna izvješća.

Nepoznati je počinitelj, u večernjim satima 29. ožujka, u ugostiteljskom objektu u Ulici Franje Kuhača u Osijeku iz jakne 28-godišnjaka ukrao mobitel. Vlasniku je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.

Iz policije su i dali preporuke za sprečavanje krađe:

Mašta kradljivaca je neiscrpna, prilagodljivi su, smioni i spretni. Zbog nemarnosti, ravnodušnosti, možda i zbog neznanja i sami im često stvaramo povoljnu mogućnost. Mjere samozaštitnog ponašanja u takvim se slučajevima u prvom redu temelje na promjenama ponašanja i navika. Zato obratite pažnju na nekoliko savjeta:
– o zapažanju sumnjive osobe upozorite bilo koga koji vam je u neposrednoj blizini.
– Novčanik, etui s dokumentima i vrijedne stvari držite uvijek uza se.
– Nikada ne ostavljajte novac, dokumente i vrijedne stvari bez nadzora.
– Ukoliko vam je otuđen mobitel, zamolite nekoga da vas nazove – možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je.
– Torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu i ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, a ukoliko torbica ima preklop držite ju uz tijelo, a ne sa strane ili straga.
– Ostavljanjem odjeće i vrijednih stvari u garderobi nije nestala vaša odgovornost za ključić ili privjesak kojim ste trenutno osigurali vaše stvari.
– Izbjegavajte nošenje novčanika, mobitela i vrijednih predmeta u stražnjem džepu.
– Obratite pažnju na svoje okruženje, posebno kada ste u gužvi.
– Ne pokazujte pred drugima novac i druge vrijedne predmete.
– Ako vam se dogodi da vas okradu, prilikom podnošenja prijave dobro promislite, sjetite se svih pojedinosti koje su prethodile krađi: kretanje i zamjećivanje sumnjivih osoba, ali i mogućih osobnih propusta, upozorite ostale na počinitelja, zamolite ih da vam pomognu, organizirajte pomoć, pobrinite se za žrtvu, upamtite što više pojedinosti o počinitelju, budite na raspolaganju kao svjedok i otuđene kartice odmah poništite.

Iz izvješća doznajemo i kako je jučer oko 14 sati na neutvrđen način došlo do požara suhe trave i raslinja u Kolodvorskoj ulici u Valpovu. Uslijed jakog vjetra požar se proširio na napuštenu zgradu željezničkog kolodvora. Izgorjela je jedna greda i drveni stup. Materijalna šteta naknadno će se utvrditi.
Istoga dana također oko 14 sati građanin je iza vikendice u Aljmašu palio plastiku i papir. Uslijed jakog vjetra vatra se proširila na drvarnicu s drvima za ogrjev i gredama topole te na obližnju mladu šumu topole. Opožareno je oko dva hektara šume. Materijalna šteta na drvarnici iznosi oko tri tisuće kuna, dok će se materijalna šteta nastala izgorene šume utvrditi naknadno. Policija utvrđuje okolnosti ovih događaja.

Policija ovom prilikom upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.
Također pozivamo građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluke lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje.
Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

Posebno podsjećaju i na sljedeće:
– spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije;
– mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
– tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
– spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto;
– zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
– zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Policija također napominje kako:
– Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000 tisuća kuna;
– Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru;
Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Izvor: PU osječko-baranjska

top music

Domaća TOP lista 27.06.2020.

TOP MUSIC – strane – srpanj

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit