Policijsko izvješće

 

Iz Policijske uprave osječko-baranjske javili su kako je jučer, 24. ožujka, oko 6 sati, na gradilištu mosta preko rijeke Drave, u blizini Petrijevaca, 61-godišnji hrvatski državljanin ostavio upaljeno vozilo na nizbrdici prilaznog puta, ne osiguravši ga od samopokretanja te je otišao otvoriti vrata. Došlo je do kretanja i spuštanja vozila niz brdo. Svojim tijelom 61-godišnjak je pokušao zaustaviti vozilo. Uslijed težine vozila došlo je do ubrzanja kretanja vozila. Vozilo je povuklo 61-godišnjaka pod prednje kotače i vuklo do ograde, gdje se zaustavilo. Uslijed zadobivenih ozljeda 61-godišnjak je preminuo na mjestu događaja, a mrtvo tijelo prevezeno je u Klinički bolnički centar Osijek, radi obdukcije.

Iz izvješća doznajemo i kako je u poslijepodnevnim satima 22. ožujka nepoznati počinitelj, iz otključanog vozila parkiranog u Strossmayerovoj ulici u Osijeku, ukrao torbu s novcem i dokumentima. Vlasnici je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.

Kako bi smanjili mogućnost ovih kaznenih djela, vlasnicima automobila policija savjetuje:
Torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – ovako ostavljeni predmeti dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će nastati može biti veća od vrijednosti ukradenih stvari;
Zlatni nakit, novac, foto i video oprema, prijenosna računala, torbice – mjesto im nije u vozilima i česti su predmeti krađe iz vozila;
Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu;
Prtljagu stavljate u vozilo neposredno prije putovanja;
Zaključajte vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić) kradljivac može iskoristiti za krađu;
Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima;
Zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika;
Ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora;
Ako imate mogućnost, izvadite audio i video opremu iz vozila;
Uključite alarmni uređaj, ukoliko je ugrađen u vozilo.

Nadalje, oko 13 sati 22. ožujka došlo je do požara trave i niskog raslinja u privatnoj šumi sjeverno od ulice Vladimira Nazora u Strizivojni. Iznos materijalne štete naknadno će se utvrditi.
U subotu, 23. ožujka, u prijepodnevnim satima, 32-godišnji hrvatski državljanin zapalio je vatru za roštilj na Staroj Dravi u Bilju. Vatra se, zbog vjetra, proširila na suhu travu i nisko raslinje. Zahvatila je i pomoćno skladište drvenih trupaca (oko 350 do 400 kubičnih metara) stabla topole i vrbe. Opožareno je i oko četrdeset komada mladica raznih vrsta stabala. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalna šteta iznosi oko trideset tisuća kuna.

Iz policije apeliraju na građane da, ukoliko spaljuju korov, žbunje, šikare, suhe trave i drugi biljni otpad na poljoprivrednom zemljištu i zemljištu u neposrednoj blizini šume, poduzmu mjere i radnje kako ne bi došlo do požara.

Neke od zaštitnih mjera su:
odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima;
načiniti pojas širine tri metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje;
osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari;
uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.;
spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra;
bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.

Iz izvješća doznajemo i kako je tijekom poslijepodnevnih sati 23. ožujka nepoznati počinitelj u trgovačkom centru u Osijeku iskoristio nepažnju 63-godišnjakinje te joj iz torbe ukrao novčanik s više stotina kuna, dokumentima i bankovnom karticom s pripadajućim PIN-om. Potom je ukradenom bankovnom karticom na bankomatu podigao nekoliko tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.
Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ovih kaznenih djela policija građanima savjetuje da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, koji trenutak nepažnje vlasnika mogu iskoristiti za počinjenje kaznenog djela.
Ovom prilikom policija podsjeća Vas da tajni PIN broj ne nosite zajedno s bankovnim karticama ili da ga ne zapisujete na njih. Na ovaj način PIN broj je dostupan drugim osobama, olakšava počinjenje drugog kaznenog djela i povećava već nastalu materijalnu štetu.

U poslijepodnevnim satima 23. ožujka 38-godišnji hrvatski državljanin u Josipovcu je pronašao svoje ukradeno vozilo s prometnom i vozačkom dozvolom te alatom koji se u vrijeme krađe nalazio u njemu. Naime, u poslijepodnevnim satima 21. veljače nepoznati je počinitelj ušao u otključano vozilo s ključevima u njemu, parkirano u Ulici Josipa Kozarca u Višnjevcu. Počinitelj je stavio vozilo u pogon i udaljio se u nepoznatom pravcu. Vlasniku je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Policija nastavlja tragati za nepoznatim počiniteljem.

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je i šesnaest prometnih nesreća. U četiri prometne nesreće četiri su osobe lakše ozlijeđene, a preostalih dvanaest nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu. Jedanaest se dogodilo na području Osijeka, tri na području Baranje, a dvije na području Belišća.

Izvor: PU osječko-baranjska

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest