Počeo festival Dani slavonske šume

Facebook
Twitter
Pinterest
ImageU Našicama je danas počeo festival "Dani slavonske šume", pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a u organizaciji Grada Našica, "Hrvatskih šuma" – Uprave šuma Našice, Matice hrvatske Našice i Turističke zajednice Grada. Festival završava u nedjelju, a kroz sva četiri dana i večeri obilježit će ga zanimljiva događanja. Sadržaji današnjeg prvog festivalskog dana počeli su tradicionalnim Šaranskim kupom na jezeru Lapovac. Natjecanje je ove godine okupilo čak 38 ekipa iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Osamdesetak ribiča natjecat će se 72 sata bez prestanka, sve do nedjelje do 15 sati kada će biti proglašeni najbolji i uručene medalje, pehari i nagrade.

U hotelu "Park" otvorene su zanimljive izložbe o lovstvu i šumarstvu, a obje je otvorio gradonačelnik Krešimir Žagar. Izložbu "Slikom i perom kroz povijest lovstva našičkog kraja" postavili su članovi Lovnog ureda Našice, a ona obuhvaća povijest lovstva ovoga kraja, koja je prikazana uz pomoć sačuvanih fotografija i dokumenata, zatim lovačkog oružja, među kojim je i puška iz 18. stoljeća te novinskih članaka koji svjedoče o aktivnostima lovaca kroz povijest i sadašnjost. Šumu su dočarale i preparirane životinje, a lovci su i ovoga puta istaknuli kako je sam lov samo dio njihovih aktivnosti, jer su oni prije svega zaljubljenici u šumu i njena bogatstva te itekako brinu i o flori i o fauni. Izložbi su, već po tradiciji, svečani ton dali rogisti Lovačkog saveza, a sve nazočne pozdravio je voditelj Lovnog ureda Našice – Dragan Zlosa. Otvorenju je bio nazočan i predsjednik Županijskog lovačkog saveza – Zlatko Stolnik, a u atmosferu šuma i njenih ljepota prigodnim je testom sve nazočne uvela Ivana Drenski.

Hotel "Park" krasi i šumarska izložba, koja ove godine ima dvije teme. To su "Povijest šumarstva u Donjem Miholjcu" te "Šumarski muzej Bošnjaci". Pozdravljajući nazočne šumare i sve goste, upravitelj Uprave šuma Našice Davorin Fekete istaknuo je kako se na ovoj izložbi može vidjeti šumarski pribor kroz povijest pa do današnjih dana, prateća dokumentacija i zanimljive fotografije pa je pozvao sve građane da za vrijeme trajanja festivala razgledaju ovu šumarsku izložbu.

U sklopu današnjih festivalskih događanja, glavni tajnik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza Branko Bartolić održao je predavanje na temu "Gljive amanite". Nakon svih godina proučavanja gljiva zaključio je kako su upravo u ovom rodu, koji broji 40-ak vrsta, najljepše i najkvalitetnije, ali i najotrovnije gljive te stoga s njima treba biti vrlo oprezan i dobro poučen. Na ovim slavonskim prostorima treba dobro razlikovati zelenu i bijelu popavku i rujnice te se svakako dobro informirati prije svakog branja gljiva.

U Zavičajnom muzeju večeras je otvorena izložba skulptura "Život drveta" Tomislava Katavića. Izložbu je otvorio gradonačelnik Krešimir Žagar, a u ime Zavičajnog muzeja sve nazočne pozdravila je ravnateljica Silvija Lučevnjak. Izložba obuhvaća 73 izložaka , od kojih su neki i do impozantna 2 metra visine. Otvorenju izložbe nazočan je bio i načelnik Općine Donja Motičina Vinko Peršić, a svojim su nastupima večer uljepšali članovi HKD-a "Izvor" Donja Motičina i crkveni zbor mladih iz Donje Motičine.

Posljednji večerašnji festivalski sadržaj bio je monodrama Filipa Šovagovića – "Stanje nacije", koju je izveo u našičkom Domu kulture, u organizaciji Radija Našice.

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit