Planinari za vikend organizirali četiri izleta

 

Članovima Planinarskog društva “Krndija” u subotu su bili gosti planinari iz Beograda s kojima su obišli vrh Kapovac i kulturno-povijesne lokalitete Stari grad i Ružica grad.

U subotu je u Zagrebu održana Izborna sjednica Skupštine Hrvatskog planinarskog saveza, a predsjednik PD-a “Krndija” Našice Hrvoje Tržić u ime društva sudjelovao je u Izbornom povjerenstvu. Novi predsjednik HPS-a je Darko Berljak, tajnik je Alan Čaplar, a predsjednik Izvršnog odbora HPS-a je Darko Grundler. HPS će uskoro proslaviti 150 godina djelovanja kao 9. organizacija u svijetu koja je znatno doprinijela hrvatskoj povijesti, kulturi i promociji ljepota naše prirode, flore i faune.

Sekcija sv. Bernarda sudjelovala je na dvodnevnom susretu štovatelja sv. Bernarda na Samoborskom gorju gdje su se okupila društva koja njeguju i duhovno-religijski aspekt planinarstva.

U nedjelju su članovi PD-a “Krndija” organizirali dva izleta. Prvi je bio odlazak na tradicionalnu manifestaciju pod nazivom “Virovitički susret planinara”, planinarski pohod koji se održava u organizaciji HPD-a “Papuk” Virovitica, a drugi izlet na Papuk s kojeg možete pročitati izvještaj predsjednika društva Hrvoja Tržića:

“Jankovac- Mrežarski Rust- Jarcoder- Kolac- Cipalovac- Češljakovački vis- Bukovi tečajevi- Tisovac- Dubočanka- Jankovac”

U nedjelju je nekolicina naših članova posjetila Bilogoru i tradicionalno okupljanje planinara na Virovitičkim susretima u organizaciji HPD-a “Papuk”. Mi ostali (četvero Krndijaša) otišli smo na Papuk. Priključio nam se i Antun iz HPD-a “Lipa” Lipik. U zadnje vrijeme obilazimo nepoznate papučke živopisne krajolike. Iz znatiželje, čuđenja i divljenja bude se najljepši i najneobičniji osjećaji kao i najljepši izleti. Papuk je jednostavno nepresušan izvor predivnih kutaka koji nisu obilježeni crveno-bijelim krugovima i utabanim stazama pa smo ih odlučili otkriti. Općenito, slavonsko gorje pruža mnogo toga i samo treba istraživati. Izlet se sastojao od apsolutno svega što Papuk može pružiti pa smo putem susretali: nemarkirane staze, markirane staze, klasične pl. puteve, tepihe zelenila, kanjone, bistre i čiste potoke, nepregledne šume, makadame, šumske puteve, pokoju prepreku u obliku stabla srušenog poslije oluje, polja paprati, vizure koje se kriju iza oblačnih kulisa kroz koje se probija sunce, divljinu, kišu, guste iskonske prašume Papuka, kamenite neprohodne vrhove, strme prilaze, prijelaze preko potoka, mnogo uspona i silazaka dobrih za kondiciju i dobro društvo na kraju. Iako je plan bio odraditi od 25- 30 km, poslije prekrasnog Tisovca uhvatila nas je kiša pa smo se poput srna spustili do Jankovca. Mnogobrojni puževi su uživali su dok su se zrake sunca probijale kroz zelenu šumu koja je disala dok je tlo isparavalo poslije kiše. Pohitasmo dolje i sretosmo većinom osječku ekipu SPP-ovaca koji su krenuli od Međe i stigli do Jankovca. Ostali smo bez uspona na Nevoljaš, Koprivnato brdo i Ivačku glavu, ali to ćemo odraditi neki drugi put. Na kraju “samo” 18 odrađenih km i poslije toga neupitno kvalitetna okrijepa na Jankovcu.

Nedjelja za poželjeti.
Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje!”

 

 

Izvor: PD “Krndija” Našice

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

05.02.2020.

12.02.2020.

19.02.2020.

26.02.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit