Ove godine Osječko-baranjska županija postaje županija bez mina

Facebook
Twitter
Pinterest

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju danas je u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku održana tribina „Sigurnost posjetitelja u zaštićenim područjima Parka prirode Kopački rit“. Organizatori tribine, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH i Udruga za podršku i poticanje zajedništva „Hrvatska pomaže“ i na taj način nastoje povećati svjesnost i senzibilnost javnosti o opasnostima od mina, a za izbor Osječko-baranjske županije za domaćina skupa bilo je više razloga. Prije svega, na području ove županije (od 203,9 četvornih kilometara iz 2005. godine) preostalo je 6,77 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, i to se nalazi na prostoru Općine Bilje, odnosno Javne ustanove Park prirode Kopački rit. No, prema Planu protuminskog djelovanja Republike Hrvatske sve te površine trebaju biti razminirane tijekom srpnja i kolovoza ove godine, čime će cijela Osječko-baranjska županija napokon postati sigurna i slobodna od mina zaostalih iz vremena Domovinskog rata.

Sudionike tribine uvodno su pozdravili ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH dr. sc. Damir Trut, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka prof. dr. sc. Tihomir Florijančić i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, a skupu je nazočila i predsjednica Udruge „Hrvatska pomaže“ Đurđa Adlešić.

– Od prestanka borbenih djelovanja 1996. godine samo od mina na području Osječko-baranjske županije je stradalo 77 osoba od toga su 22 poginule. Za nas je ovo veliki dan jer možemo reći da će ove, 2023. godine Osječko-baranjska županija u cijelosti biti razminirana i slobodna od mina. Naime, uklonit će se preostalih 6,77 četvornih kilometara minsko sumnjivih područja na prostoru Općine Bilje u Parku prirode Kopački rit koji je bio jedno od minski najzagađenijih područja RH, uostalom na tom području je do sada pronađeno više od 5.600 minsko-eksplozivnih sredstava. Razminiranje znači da je sigurnost naših građana i svih gostiju naše županije na prvom mjestu – rekao je zamjenik župana Mato Lukić te zahvalio Ravnateljstvu civilne zaštite, Udruzi „Hrvatska pomaže“ i svim sudionicima procesa razminiranja.

– Ove godine Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju obilježavamo održavanjem tribine i predavanjima o minskim opasnostima u zaštićenim područjima. Osječko-baranjsku županiju smo odabrali jer ima prelijepa područja, a uz gospodarstvo i ostale djelatnosti snažno promovira turizam. Nadalje, Kopački rit će ove godine biti u cijelosti razminiran, čime će i cijela županija postati sigurna i slobodna od mina – poručio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

Dodao je da u Hrvatskoj još uvijek ima 144 četvornih kilometara minski sumnjivih područja koja se protežu kroz šest županija. – Uz Osječko-baranjsku, ove godine razminirana će biti i Šibensko-kninska županija, a ostaju još Splitsko-dalmatinska, Ličko-senjska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka koje će biti oslobođene od mina u naredne 2,5 godine. Sva ta područja planira se u potpunosti razminirati do ožujka 2026. godine kako bi imali Hrvatsku bez mina. Za to su osigurana sredstva iz fondova EU, državnog proračuna i dodatnih izvora financiranja, ukupno oko 500 milijuna eura, a napravljeni svi planovi, zaključio je ravnatelj Damir Trut.

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit zahvalio je Ravnateljstvu civilne zaštite, Udruzi Hrvatska pomaže i Osječko-baranjskoj županiji na organizaciji tribine i izrazio zadovoljstvo što će ove godine područje Kopačkog rita biti čisto od mina, što je osobito važno za sigurnost posjetitelja.

 

izvor: OBŽ

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit