Osječko-baranjska županija – županija koja raste!

Facebook
Twitter
Pinterest

Povodom Dana Osječko-baranjske županije danas je u Gospodarskom centru OBŽ održana svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Tom središnjem dijelu obilježavanja 31. godišnjice osnivanja najveće slavonske županije i 27. obljetnice povijesne sjednice Skupštine kojom je označena uspostava državnog suvereniteta na svim područjima Županije i Hrvatske nazočili su brojni gosti.

Nakon pozdravnih riječi predsjednice Županijske skupštine Ivane Bagarić, nazočnima se obratio obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Kazao je kako se Dan Osječko-baranjske županije ove godine obilježava s osobitim ponosom na rad i rezultate koji se kontinuirano bilježe u prethodnih sedam godina i pružaju još više čvrstih razloga za kvalitetan, ugodan, siguran i perspektivan život za sadašnjih 260.000 stanovnika, kao i sve goste i buduće sugrađane.

– Opravdanost ulaganja u Gospodarski centar OBŽ i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće potvrdila se već u prvoj godini rada. Sigurno i stabilno okruženje omogućilo je dolazak novih investitora, što potvrđuju i sve popunjenije gospodarske zone diljem županije. Uskoro očekujemo i otvorenje mega pogona američke tvrtke Jabil, što je jedan od najvećih gospodarskih iskoraka u posljednjim desetljećima. Nastojimo biti partner svim našim tvrtkama, osluškujući njihove potrebe prilagođavamo naše potpore i aktivnosti. Broj obrta na području Osječko-baranjske županije iz godine u godinu raste. Svjetski smo priznati centar IT industrije, a gospodarski iskorak omogućio je da danas sa zadovoljstvom govorimo o rekordnoj zaposlenosti. Osječko-baranjska županija trenutno ima ukupno 93.337 zaposlenih osoba, što je najviše ikada. To je čak 1.186 osoba više nego u ožujku 2023. godine – rekao je Lukić.

Naveo je da Županija ove godine nosi titulu Europske regije sporta, podsjetio na niz projekata u izgradnji prometne infrastrukture, poljoprivredi, turizmu, obnovi kulturne baštine, kao i zdravstvenih i školskih objekata, dakako uz njihovo opremanje, a veliki dio troškova sufinanciran je bespovratnim sredstvima EU.

– U nizu poticajnim demografskih mjera pokrenuli smo i projekt „Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji“. U suradnji s bankama i jedinicama lokalne samouprave subvencioniramo kamate na kredite za kupovinu kuća i stanova, što su u proteklih pet godina koristile 594 mlade obitelji, koje su gotovo bez kamata na kredite kupile 274 stana i 320 kuća. Projektna dokumentacija za izgradnju novog KBC-a Osijek je gotova, lokacija je definirana, a osiguranjem financijske konstrukcije, prema prvim procjenama oko 700 milijuna eura, s nestrpljenjem se radujemo početku izgradnje zdravstvene ustanove kojoj gravitira gotovo milijun stanovnika. Budite sigurni, na ostvarenim rezultatima nećemo stati nego nastaviti uzlazne trendove jer – u središtu svih naših planova i aktivnosti su djeca, mladi i mlade obitelji. Oni su naša budućnost, razlog zbog kojeg ne odustajemo i ne posustajemo – poručio je Mato Lukić.

Osobito se zahvalio Andreju Plenkoviću i Ivanu Anušiću na potpori i aktivnostima u realizaciji projekata koji su omogućili da se danas o Osječko-baranjskoj županiji govori kao o županiji koja raste i usmjerena je na budućnost.

U ime hrvatskih gradova i općina, pozdravnim riječima obratio se gradonačelnik Grada Osijeka i saborski zastupnik Ivan Radić. Istaknuo je dobru suradnju Grada i Županije na niz kapitalnih projekata, od Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće do niza drugih projekata koji su realizirani zajednički i uz potporu Vlade, a uvjeren je da će se takva suradnja nastaviti i u narednom razdoblju.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić podsjetio je na početak, 2017. godine, kada je izabran za župana, a kada je postojala izrazilo loša percepcija javnosti o Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji i Baranji te je najvažniji početni uspjeh bio promijeniti takvu percepciju u pozitivnu. Potom su slijedile promjene na mnogim područjima djelovanja. Pri tomu je posebno zahvalio Vladi RH na pokretanju projekta Slavonija, Baranja i Srijem i potpori u ostalim investicijama.

– Danas Osječko-baranjska županija ide u pravom smjeru, i to nitko ne može poreći, a dolaze nam nove investicije. U tom smjeru moramo nastaviti i ne popustiti u kontinuitetu realizacije projekta i strategije započete prije sedam godina. Zajednički, uz sinergijski učinak, moramo jačati ono što smo do sada učinili, a kreirati nove projekte, tehnologije i strategije sukladne vremenu u komu živimo – kazao je ministar Ivan Anušić.

Naglasio je važnost ulaganja u mlade i omogućavanja njihovog razvoja te aktualnosti u projektu izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek. Projekt je pripremljen, a slijedi izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje javnog natječaja za izgradnju najvećeg projekta istočne Hrvatske.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Nataša Tramišak naglasila je kako je Osječko-baranjska županija posljednjih godina preuzela vodeću ulogu i primjer je drugima u smislu kvalitetnog funkcioniranja i razvoja. Realizirani su tako brojni projekti, a s osobitom pozornosti priprema se projekt novog Kliničkog bolničkog centra Osijek.

– Danas smo imali prigodu čuti i vidjeti napredak koji je Osječko-baranjska županija ostvarila u proteklim godinama. Zaista sjajna energija, agilnost i težnja da se unaprijedi kvaliteta života svih ljudi na istoku Hrvatske, a osobito u najvećoj slavonskoj županiji. Kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih osam godina, dakle prva dva mandata naše Vlade, ovdje smo usmjerili 3 milijarde eura u različite projekte, od poljoprivrede, infrastrukture, gospodarstva, vodno-komunalnog gospodarstva, obrazovanja, zdravstva, izgradnje novih centara poput ovog Gospodarskog centra OBŽ. Taj napredak se itekako vidi, kao i da su i župan i gradonačelnik, uz potporu naravno ministra obrane, učinili napore i za privlačenje stranih ulagača i otvaranje novih radnih mjesta. Osijek je prvi 5G grad u Hrvatskoj prema tome, vidimo paralelan proces zelene tranzicije, digitalne transformacije i dizanja kvalitete života u zaista pulsirajuće u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. I zato sve čestitke. Vlada je tu da nastavi podupirati brojne u zajedničke projekte, a projekt za ovaj mandat je novi KBC Osijek. S obzirom da ovdje gravitira više od milijun ljudi, smatramo da i Osijek, nakon brojnih ulaganja koje smo imali u drugim krajevima Hrvatske, zavređuje modernu bolnicu – izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Županijske skupštine.

 

izvor:

OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit