Osijek: Obilježena 200. godišnjica rođenja Oca domovine dr. Ante Starčevića

Facebook
Twitter
Pinterest

Povodom 200. godišnjice rođenja Oca domovine dr. Ante Starčevića župan Ivan Anušić i zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić danas su položili cvijeće kod spomenika dr. Anti Starčeviću  na središnjem gradskom trgu u Osijeku koji nosi  njegovo ime.

200 godina rođenja je velika obljetnica jednog od najbitnijih političara i osoba u povijesti hrvatskog naroda i hrvatske države. Radi se o čovjeku koga nazivamo Ocem domovine i koji je prije više od jednog stoljeća govorio o budućnosti Hrvatske, kako je trebamo voditi, promišljati o njoj i kako zaštititi hrvatske interese i buduću hrvatsku državu. Njegove riječi su zauvijek istinite, rečene u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Dr. Ante Starčević je bio književnik, publicist, političar, čovjek koji je ostavio trag i može biti rame uz rame s drugim velikanom, a to je dr. Franjo Tuđman – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je dr. Ante Starčević bio vizionar, a to je osobina koja se ne uči u školi ili od drugih. – Vizionar je osoba koja vidi nešto više i ispred svih ostalih, a u pravilu takve osobe nisu shvaćene u svom vremenu i za svog života. Tako se i ostavština i vrijednost Ante Starčevića počela priznavati tek kasnije kada je i nazvan Ocem domovine. Vizionar se ne rađa, ne školuje se niti stvara, a uvijek je potreban kako bi svoju viziju prenio svom narodu, a da narod ne misli da je malo čudan nego vidi nešto ispred, a upravo takav je bio dr. Ante Starčević – poručio je župan.

Cvijeće kod spomenika dr. Ante Starčevića položio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić.

Dr. Ante Starčević, Otac domovine, imao je geslo „Bog i Hrvati“ i politički je obilježio drugu polovicu 19. stoljeća zajedno s još jednim velikanom i stranačkim čelnikom u to doba, a to je naš Osječanin Josip Juraj Strossmayer koji je imamo svoje geslo „Sve za vjeru i domovinu“, pa i tu vidim poveznicu među njima. Grad Osijek se adekvatno odužio Ocu domovine imenovanjem glavnog trga njegovim imenom, kao i postavljanjem spomenika na taj trg, što je od Grada Osijeka na najvišoj mogućoj razini – kazao je Florijančić.

Izvor:OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit