Održane radionice o zidnim kuharicama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice i uz podršku Ureda za iseljene Slovake, pod vodstvom stručne lektorice Monike Necpálove iz Slovačke, učenici osnovnih škola koji uče slovački jezik sudjelovali su u kreativnoj radionici Kuhar umjetnik. U sklopu projekta realizirano je ukupno osam radionica, što znači da je jednakim sadržajem prošlo osam skupina učenika: jedna skupina iz Osnovne škole Josip Kozarac Josipovac Punitovački područna škola u Jurjevcu, dvije skupine iz Osnovne škole Josip Kozarac Josipovac Punitovački, jedna skupina iz Osnovnoj školi kralja Tomislava područna škola Markovac Našički, tri skupine iz Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu i jedna skupina u Osnovnoj školi kralja Tomislava u Našicama.
Radionica je održana na temu tradicijskog predmeta zidne kuharice, njegovanju slovačkog jezika i slovačkih tradicija. Projekt edukacijsko-umjetničkog karaktera povezuje kazališni izričaj učenika s narodnim umjetničkim izričajem predaka i razvija autorski umjetnički izričaj učenika, jača etničku pripadnost učenika te motivaciju za samostalnom kreativnom aktivnošću. Za vrijeme radionice učenicima su bile prezentirane konkretne zidne kuharice iz regije. Tzv. zidne kuharice su služile kao inspiracija učenicima za njihov samostalni autorski izričaj, a rezultat radionice su originalno izrađene dječje zidne kuharice.
– Radionica je sadržavala kazališne i umjetničke elemente. Učenici osam različitih skupina od 4. do 7. razreda u Markovcu, Jelisavcu, Josipovcu Punitovačkom, Jurjevcu i Našicama kroz igru su učili kako su živjeli njihovi predci. U tome su im pomogle zidne kuharice koje predstavljaju likovni izričaj baka i prabaka. Teme sa zidnih kuharicama smo obradili teatralno u razredu, na zamišljenoj kazališnoj pozornici. Većina aktivnosti za cilj je imala ne samo izgradnju ugodne atmosfere, nego i pripremu tijela i uma za kazališno izražavanje na slovačkom jeziku. Na radionicama su spojili prošlost i sadašnjost – rekla je Monika Necpalová, lektorica umjetničkih radionica. U drugom dijelu radionice učenici su stvarali zajedničke zamrznute fotografije iz života današnje djece i mladež: npr. pisanje domaćih zadaća, hranjenje životinja, čuvanje braće i sestara, pomoć oko kućanskih poslova, kuhanje, vožnju biciklom, pecanje, igrannje nogometa, rukometa i dr. – Ove teme prenijeli smo na papir i dali im umjetnički izgled. U malim skupinama učenici su radili na svojim zidnim kuharicama, na kojima su upotrijebili i tradicijske motive. Prizor na sredini zidne kuharice odgovarao je aktivnostima suvremene djece. Učenici su svojim idejama izradili mnoštvo zidnih kuharica koje predstavljaju, iako samo na papiru i iako je to dječja tvorba, dokumentaciju sadašnjosti. Iako se čini da se život djece svodi na računalo to nije tako. Djeca ne vide samo putem zaslona tableta ili mobitela. Tijekom rasprave otkrili smo niz drugih zanimljivih aktivnosti, koja se spajaju sa radošću koja proizlazi iz prijateljstva, obitelji i zajedničkih aktivnosti sa roditeljima, braćom i sestrama. Aktivnosti su često povezane s prirodom, mnogi od njih se odvijaju na ulici odnosno vani, a ne nužno između četiri zida. Nema sumnje da su aktivnosti na radionici utjecale na rušenju prepreka u samoizražavanju na slovačkom jeziku, omogućile opustiti se. Svaka od održanih radionice su to pokazale. Međutim, radionice Kuhar umjetnik imale su i društveni značaj – prezentirale su primjer drugačijeg rada s grupom i omogućile sudionicima predstaviti vlastiti život u sadašnjosti-prokomenitrala je ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić.

foto: KCS Našice

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit