Održana 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

Facebook
Twitter
Pinterest

Danas je održana 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica na kojoj su vijećnici raspravili sedam točaka dnevnog reda. Tijekom aktualnog sata vijećnici su postavili nekoliko pitanja gradonačelniku. Vijećnica Anita Stanić Plemeniti  (SDP) ukazala je na problem odvoza razvrstanog otpada koji se ne odvozi odvojeno već zajedno za što može ponuditi i dokaz. Gradonačelnik je odgovorio kako nema tu informaciju niti dokaze, a ukoliko postoje, spreman je o tome raspraviti u nazočnosti direktora komunalnog poduzeća. Vijećnica Stanić Plemeniti ukazala je i na sve češći problem prekida u vodoopskrbi te uputila inicijativu da se u takvim slučajevima na dogovorenoj lokaciji postave cisterne s vodom kako bi se građani u takvim slučajevima mogli opskrbiti vodom. Gradonačelnik je odgovorio kako je riječ o vrlo frustrirajućim situacijama naročito u ovo doba godine, te istaknuo kako Grad ima mogućnost postavljanja cisterne i ne bi bio problem organizirati takav način opskrbe vodom.
Vijećnica Josipa Knežić (SDP) ukazala je na veliki broj zaposlenika u komunalnim poduzećima Našički vodovod i Našički park, istaknuvši kako u puno većim poslovnim sustavima nema toliko zaposlenika na određenim radnim mjestima, pa je postavila pitanje gradonačelniku je li zaista potrebno toliko ljudi. Gradonačelnik je odgovorio da bi to pitanje bilo najbolje postaviti direktorima navedenih poduzeća, za što će biti prigoda na idućoj sjednici kada će na dnevnom redu biti njihova izvješća, te naglasio kako bi bilo neumjesno da on komentira ustroj i sistematizaciju rada u ova dva gradska poduzeća.
Vijećnica Knežić ukazala je i na problem termina sahrana koje se organiziraju u prijepodnevnim i vrlo ranim poslijepodnevnim satima. Gradonačelnik je odgovorio kako je takav ustroj zbog smanjenja troškova i prekovremenog rada, ali da je u dogovoru s obiteljima preminulih moguće organizirati sahranu i u poslijepodnevnim terminima.
Nezavisna vijećnica Silva Miškulin postavila je pitanje sanacije pružnog prijelaza u Markovcu kod silosa te oštećenja na mostu u Velikom parku, upitavši je li posrijedi vandalizam. Gradonačelnik je odgovrio da je postupak sanacije pružnog prijelaza u tijeku, Grad je poduzeo sve radnje koje su u njegovoj ingerenciji i sada se čekaju Hrvatske željeznice da završe posao, na što Grad ne može utjecati, ali u svakom slučaju prijelaz će na zadovoljstvo svih biti u konačnici saniran. Što se tiče oštećenja, gradonačelnik je istaknuo kako nisu zaprimljene nikakve dojave jer bi u tom slučaju na teren izašao komunalni redar, ali upoznat je s oštećenjima, no teško je govoriti o vandalizmu i nekoga kriviti bez dokaza.
Vijećnica Vanja Horvat (SDP) postavila je pitanje ukupnog troška organizacije svih manifestacija i sadržaja u sklopu programa proslave Dana Grada, upitavši koliki je ukupni iznos koji je Grad izdvojio. Gradonačelnik Kašuba je odgovorio kako ne zna koliki je ukupni iznos, no nakon konzultacija s pročelnicima vijećnici će biti dostavljen pisani odgovor.
Vijećnica Horvat pitala je i u kojoj su fazi radovi na uređenju mrtvačnica u Londžici i Makloševcu. Što se tiče mrtvačnice u Makloševcu, gradonačelnik je istaknuo kako je izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola i čeka se proračunsko razdoblje da se krene s radovima, a što se tiče mrtvačnice u Lađanskoj, ugovoreni radovi po određenim etapama su realizirani te se očekuje nastavak.
Nezavisni vijećnik Zvonko Ibriks uputio je inicijativu predsjedniku Gradskog vijeća naglasivši kako bi bilo dobro uvesti praksu i brojnih drugih jedinica lokalne samouprave da na sjednicama budu nazočni direktori gradskih poduzeća kako se ne bi moralo čekati odgovor do iduće sjednice ili duže. Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar podržao je ovu inicijativu, naglasivši kako sukladno postojećem Poslovniku to nije regulirano te na pitanja odgovaraju gradonačelnik i pročelnici, no ukoliko se donese odluka može se primijeniti i ova praksa. Vijećnik Ibriks ukazao je na problematiku stručnosti i kvalificiranosti djelatnika u komunalnim poduzećima, upitavši postoje li konkretno djelatnici koji su kvalificirani za dimnjačarsku službu te vodoinstalateri. Pitao je gradonačelnika je li on osobno intervenirao pri zapošljavanju djelatnika. Gradonačelnik je odgovorio kako je  dimnjačarska služba u komunalnom poduzeću uredno ustrojena te da se djelatnici i dodatno usavršavaju, a što se tiče zapošljavanja zasigurno nije intervenirao jer su to ovlasti direktora poduzeća.
Vijećnik Bruno Wolf (HNS) postavio je pitanje oštećenja na pozornici, klupama i sportskim terenima u Velikom parku, upitavši je li posrijedi riječ o vandalizmu i tko će snositi troškove sanacije, te ukazao na postojeći video nadzor putem kojega bi se moglo istražiti tko su počinitelji.
Na ovo pitanje odgovorila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav Magdalena Vidaković Gelenčir istaknuvši kako su s nastalim oštećenjima upoznati izvođači radova i s obzirom da je riječ o jamstvenom roku bit će sanirana o njihovom trošku. Što se tiče oštećenja na sportskim terenima, gradonačelnik Kašuba je odgovorio kako je evidentno riječ o lošem projektiranju što će, na žalost, Grad morati sanirati o svom trošku, ali je li riječ o vandalizmu trebalo bi dodatno istražiti pregledavanjem kamera koje su tamo postavljene.
Vijećnici su na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatili Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o parkiranju i zaustavljanju vozila na području Grada Našica. Oporbeni vijećnici su ukazali na to da je u Odluci pomalo nejasno da je cijena parkiranja u 3. zoni, odnosno parkirališnom prostoru za kamione  5 kn, što je skuplje u odnosu na cijenu u nultoj, te prvoj i drugoj zoni. Nakon kraće rasprave pročelnica Magdalena Vidaković Gelenčir pojasnila je kako je riječ o parkirališnom prostoru za teretna vozila te da je taj prostor uređen u sklopu projekta uređenja Velikog parka i na njemu se u narednih nekoliko godina sigurno neće naplaćivati parking. Nakon amandmana kojeg je u ime predlagatelja podnio gradonačelnik, a u kojemu bi se treća zona izuzela iz ove odluke, točka je prihvaćena jednoglasno. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog Odluke o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Našica.
Vijećnici su većinom glasova prihvatili i prijedlog Odluke o zaduživanju kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak za financiranje investicije projekta Rekonstrukcija javne rasvjete Grada Našica (optimizacija javne rasvjete). U raspravi pod ovom točkom vijećnik Zvonko Ibriks postavio je pitanje konkretnih brojki i efekta koji će se ovim zaduženjem postići, odnosno što će porezni obveznici u konačnici dobiti. Kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za financije i proračun Franjo Vladika, riječ je o kreditu  u iznosu 7.400.000,00 kn za potrebe sanacije 2500 rasvjetnih tijela i prelazak na LED tehnologiju, čime bi se na godišnjoj razini ostvarila ušteda od oko 850.000,00 kn. Kako je rekao gradonačelnik to je uobičajena praksa gotovo svih jedinica lokalne samouprave s jedinstvenim ciljem osjetne uštede na energentima, te mu nije jasno pitanje vijećnika Ibriksa  s obzirom da se radi o vrlo aktualnoj problematici i iznimno povoljnom kreditu.
Većinom glasova prihvaćen je i prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Našičkom vodovodu d.o.o. Našice kod Privredne banke Zagreb d.d. i davanju jamstva za ispunjenje preuzetih obveza. Gradonačelnik Kašuba pojasnio je kako je riječ o zaduživanju za izgradnju solarnog postrojenja za potrebe precrpnih stanica kojima bi se  normalizirao tlak u vodoopskrbnom sustavu, a time bi se ujedno riješila i gotovo stopostotna opskrba pitkom vodom za sva kućanstva na širem našičkom području. Postavljanjem precrpnih stanica povećat će se i potrošnja električne energije, stoga je solarno postrojenje nužna investicija, a osim toga kompletna usluga bit će podignuta na višu razinu te ne bi trebalo  dolaziti do neželjenih prekida u vodoopskrbi.

Tekst i foto: Danko Justić

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit