Održana 24. Antunovska smotra folklora

U programu proslave Dana grada Našica, jučerašnji dan bio je rezerviran za Antunovsku smotru folklora. Prijepodne, našičkoj su se publici predstavili mali  folkloraši na Dječjoj smotri. U programu su nastupili najmlađi članovi iz 9 gostujućih društava: KUD-a “Tamburica” Velimirovac, SKUD-a “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac, Slovačke kulturno umjetničke udruge “Franjo Strapač” iz Markovca Našičkog, HKD-a “Podgoračani” iz Podgorača, KUD-a “Zagorci” iz Beljevine, HKD-a “Vukojevci” iz Vukojevaca, HKD-a “Manuel” iz Feričanaca, Hrvatskog kulturno umjetničkog društva “Biseri Slavonije” iz Beničanaca i KUD-a “Slavonija” iz Podravske Moslavine. Domaćine su predstavljali članovi male škole folklora pod vodstvom Ane Galetić i B folklornog sastava koji vodi Jasmina Babaj. Smotru je otvorio predsjednik HKD-a Lisinski Hrvoje Šleder, a program je vodila Petra Justić.
Poslijepodnevni program počeo je Mimohodom sudionika 24. Antunovske smotre folklora koju je i ove godine vodio Branko Uvodić koji je, pozdravljajući publiku  najavio 2019. godinu kao slavljeničku za HKD “Lisinski” jer će društvo proslaviti 130. godina postojanja i rada, a bit će održana i 25. smotra folklora. Publiku i sudionike pozdravio je i  predsjednik HKD-a “Lisinski” Hrvoje Šleder koji je otvorio smotru. U bogatom programu hrvatsku folklornu baštinu prikazalo je deset društava. Smotru je otvorio i zaključio nastup izvrsnih domaćina, folklorne sekcije HKD-a Lisinski Našice pod vodstvom Miroslava Šarića, a publika je srdačno pozdravila i nastupe Slovačke kulturno umjetničke udruge “Franjo Strapač” iz Markovca Našičkog, KUD-a “Kraluš” iz Stupnika, HKD-a “Podogračani” iz Podgorača, KUD-a “Požeška dolina” iz Požege, KUD-a “Delovi” iz Delova, KUD-a “Vjekoslav Klaić” iz Garčina, KUD-a “Sunjanka” iz Sunje, KUD “Palična” iz Severina i KUD-a “Elizabeta” iz Jalžabeta. Na kraju smotre publici se obratio i našički gradonačelnik Josip Miletić koji je zahvalio publici i gostujućim KUD-ovima na dolasku, ali i domaćinima, članovima HKD-a Lisinski, na organizaciji ove manifestacije koja svake godine okupi velik broj sudionika i publike i postala je jedan od glavnih sadržaja u sklopu programa proslave Dana grada.
Nakon Antunovske smotre koncert je održao Stjepan Jeršek Štef i Tamburaški sastav Slavonski dukati. Pokrovitelji smotre bili su Osječko baranjska županija, Grad Našice i Turistička zajednica Grada Našica, a medijski pokrovitelj bio je Radio Našice.

Tekst: Asja Godžirov Kurilj
Foto: Asja Godžirov Kurilj/Tomislava Justić

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest