Održana 10. sjednica Gradskog vijeća

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Jučer je održana 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica. Tijekom aktualnog sata gradonačelnik Krešimir Kašuba odgovorio je na brojna pitanja vijećnika. Vijećnica Vanja Horvat postavila je pitanje ukupnih troškova programa proslave Grada Našica, koji su umjesto planiranih dvjesto tisuća, na kraju iznosili više od 400 tisuća. Kako je istaknula, vidljivo je da je potreban novac osiguran u Proračunu, pa je uputila inicijativu da se u gradskom Proračunu pokušaju iznaći i novčana sredstva za pomoć poduzetnicima i obrtnicima za sufinanciranje njihovih troškova poslovanja. Pitala je i u kojoj je fazi izgradnja pješačkog mosta u Vukojevcima. Gradonačelnik Kašuba je odgovorio kako se planirani iznos odnosio samo na troškove održavanja koncerata, a s obzirom da je nakon pandemije ove godine organiziran puno veći broj raznih sadržaja i manifestacija, troškovi su se povećali. Gradonačelnik je naglasio kako su svi troškovi transparentno prikazani i svi građani imaju pravo znati te podatke. Što se tiče financijske pomoći poduzetnicima, Kašuba je odgovorio kako je bilo za očekivati da će mjere Vlade RH biti izdašne, a što je uvelike pomoglo svima, napomenuvši kako i gradska uprava priprema mjere za pomoć poduzetnicima i obrtnicima, no u ovom trenutku ne može govoriti o konkretnim primjerima. Što se tiče pješačkog mosta u Vukojevcima, gradonačelnik je istaknuo kako je izvođač uveden u radove, novčana su sredstva osigurana u omjeru 60 % MUP te 40% Grad Našice, a radovi bi trebali biti okončani do kraja godine.

Vijećnicu Josipu Knežić zanimalo je koliko iznose troškovi navodnjavanja kružnih tokova koje zalijevaju vatrogasci, upitavši zašto navodnjavanje nije realizirano prilikom uređenja. Zanimalo ju je i u kojoj je fazi nabavka auto ljestvi za potrebe vatrogasaca. Gradonačelnik je odgovorio da su za uređenje kružnih tokova zatražene ponude i odabrana je najpovoljnija koja je višestruko manja od ostalih, istaknuvši kako se prilikom uređenja kružnih tokova moraju zadovoljiti brojni i vrlo strogi kriteriji za što je potrebna izrada elaborata, pa sve skupa dosta dugo traje. Što se tiče troškova zalijevanja, odgovorio je kako ne zna o kojem se iznosu radi te će odgovor uputiti pisanim putem. Što se tiče auto ljestvi, gradonačelnik je odgovorio da je cijena novih između 7 i 10 milijuna kuna, što je ogroman novac koji Grad nema, a ukoliko bi se nabavljale polovne auto ljestve, tada bi se veliki novčani iznosi morali izdvajati za servisiranje i održavanje.
Vijećnica Anita Stanić Plemeniti pohvalila je vrlo dobru suradnju Grada sa Srednjom školom Isidora Kršnjavog te uputila inicijativu za dodjelu prigodne nagrade za najmaturanta. Također je pitala postoji li mogućnost financijske pomoći učenicima koji će srednjoškolsko obrazovanje stjecati u srednjim školama izvan Našice. Gradonačelnik je podržao inicijativu za dodjelu nagrade za najmaturanta odgovorivši kako je ovu inicijativu već ranije predložio Gradski savjet mladih, što je lijep primjer razmišljanja na isti način. Što se tiče financijske pomoći učenicima koji se školuju izvan Našica, prijedlog svakako treba razmotriti i pomnije analizirati.

Vijećnika Brunu Wolfa zanimalo je kada će biti sanirana oštećenja na kolniku u Industrijskoj zoni, na što mu je gradonačelnik odgovorio da je obavljeno vještačenje kolnika nakon čega bi trebala krenuti i sanacija. Vijećnik Wolf pitao je gradonačelnika koliki je broj projekata koji su realizirani u njegovom mandatu i koja im je vrijednost . Gradonačelnik Kašuba je odgovorio kako su neki projekti započeti 2016. ili čak 2013. godine, a za vrijeme njegovog mandata jedan od najznačajnijih je projekt izgradnje Industrijskog centra (Poduzetnički inkubator) vrijednog 10 milijuna kuna, za što je potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i osigurano 5,5 milijuna kuna. Radi se o projektu koji je direktno vezan uz razvoj poduzetništva, istaknuo je gradonačelnik i dodao kako je i uređenje ulice A.G. Matoša u Našicama u vrijednosti 400.000 kuna također vrlo značajan projekt, a za koji je u Ministarstvu regionalnog razvoja osigurano 40% sredstava. Postoje i drugi projekti, naglasio je Kašuba, za koje je u tijeku izrada idejnih rješenja.

Vijećnika Zvonka Ibriksa zanimalo je hoće li se uskoro u plan uređenja i asfaltiranja staviti i ulica Petra Preradovića i put za Mojmir, s obzirom na funkcionalnost i sve učestalije korištenje ove ceste. Gradonačelnik je odgovorio kako ta cesta, tzv. južna obilaznica, trenutno nije prioritet s obzirom da je nenaseljena pa će se najprije urediti ceste uz koje se nalaze obiteljske kuće, ali svakako se razmišlja o uređenju kada za to dođe vrijeme odnosno kada se budu osigurala sredstva koja sigurno neće biti mala. Vijećnik Ibriks pitao je gradonačelnika je li razgovarao s vlasnicima hotela Park Panolija koji se nalazi u samom središtu grada, koji će uz dvorce uskoro biti potpuno uređen, pa bi i razina usluge našičkog hotela sukladno tome trebala biti podignuta na višu razinu. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je u redovitom kontaktu s vlasnicima hotela s kojima ima partnerski odnos, no ne može ulaziti u njihovu poslovnu politiku.

Vijećnica Silva Miškulin ukazala je na potrebu zapošljavanja školskog psihologa te naglasila kako bi vrlo korisno bilo urediti okoliš markovačke zaobilaznice, s obzirom da je zbog raslinja dosta nepregledna za sudionike u prometu što predstavlja opasnost. Gradonačelnik je odgovorio kako su škole županijske ustanove pa bi se taj problem trebao rješavati na toj razini, ali se u svakom slučaju može ukazati na potrebu. Što se tiče markovačke obilaznice, Grad će uputiti inicijativu Hrvatskim cestama da urede okoliš.

Nakon aktualno sata, vijećnici su razmotrili 24. točke dnevnog reda. Među ostalim, jednoglasno je usvojeno izvješće o realizaciji Godišnjeg plana i programa odgojno-obrazovnog rada za 2021./2022. godinu Dječjeg vrtića Zvončić Našice. Također jednoglasno prihvaćeno je i izvješće o radu i financijskom poslovanju Našičke razvojne agencije NARA. Na dnevnom redu jučerašnje sjednice bila su i izvješća o radu i financijskom poslovanju Našičkog vodovoda d.o.o. i Našičkog parka d.o.o Našice za 2021. godinu, koja su prihvaćena većinom glasova. Prijedlog Zaključka o odobravanju Programa rada i financijskog Plana Gradskog savjeta mladih Grada Našica za 2023. godinu vijećnici su prihvatili jednoglasno, a većinom je glasova prihvaćen prijedlog izvještaja o izvršenju gradskog Proračuna za prvo polugodište ove godine. Na jučerašnjoj je sjednici Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo prijedlog Odluke o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Našica koje bi sukladno zakonu trebalo biti formirano do kraja ove godine. Vijećnici su većinom glasova prihvatili i izvješće o radu gradonačelnika Grada Našica za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine.

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit