Održan sastanak skupine “Zastupnici u borbi protiv raka”

Facebook
Twitter
Pinterest

Neformalna skupina saborskih zastupnika „Zastupnici u borbi protiv raka“, jučer je održala sastanak na kojem su raspravljali o trendovima i stanju zdravstvene zaštite na području prevencije, dijagnosticiranja, liječenja i praćenja ishoda liječenja raka u Hrvatskoj. Osim saborskih zastupnika Renate Sabljar Dračevac, Maje Grbe Bujević, Nade Murganić, Ivana Čelića, Darka Klasića, Ante Krstulović Opare, Nadice Dreven Budinski i Hrvoja Šimića, bili su nazočni i stručnjaci s područja onkologije i javnog zdravstva, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu te predstavnici civilnih udruga. Sastanak je održan povodom Europskog tjedna borbe protiv raka koji se obilježava svake godine u posljednjem tjednu mjeseca svibnja.

Europski tjedan borbe protiv raka, kampanja je koju jednom godišnje provodi Savez europskih liga protiv raka. Tijekom kampanje, različite organizacije, kreatori politika i šira javnost sudjeluju u aktivnostima vezanim uz podizanje svijesti o prevenciji raka, pristupu liječenju i podršci pacijentima i preživjelima od raka.

Prošle su godine, u sklopu obilježavanja ovog tjedna, hrvatski zastupnici u EU parlamentu Romana Jerković i Tomislav Sokol, koji su ujedno i članovi posebnog Odbora za borbu protiv raka EP-a, predstavili saborskim zastupnicima Europski plan za borbu protiv raka. Tom prigodom istaknuta su značajna sredstva koja je Europska unija osigurala za njegovu provedbu u iznosu od četiri milijarde eura, od čega 146,9 milijuna eura za 2022. te 105,6 milijuna eura za promociju zdravlja i poboljšanje zdravstvene skrbi.

Usvajanjem Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, 15. prosinca 2020., Hrvatska se pridružila zemljama koje imaju nacionalnu strategiju protiv raka.

Nazočnima je podatke o zdravstvenoj zaštiti u području raka u Hrvatskoj, prezentirao predstojnik Instituta za klinička medicinska istraživanja i nastavu pri KBC-u Sestara milosrdnica, prof.dr.sc. Nikola Đaković.

Po stopi smrtnosti od raka Hrvatska je na drugom mjestu u Europi iza Mađarske, rekao je prof. Đaković, no ipak od 2011. do 2019. zabilježen je pozitivan trend u smanjenju dobno standardizirane stope smrtnosti za pojedine vrste raka. – Prema postojećim podacima, najveće poboljšanje zabilježeno za rak dojke, za koji se stopa smrtnosti smanjila za 25 posto, što ukazuje na važne napretke u liječenju, povećanje broja ranih dijagnoza i bolji probir, kazao je prof. Đaković, dok je s druge strane, smrtnost od raka mokraćnog mjehura porasla za 15 posto.

Od nedostataka, naveo je mali broj aparata za radioterapiju, nedovoljan broj sestara, tehničara i liječnika specijalista. Kao važan segment istaknuo je i klinička ispitivanja lijekova, a kojih se u Hrvatskoj provodi vrlo malo u odnosu na druge države članice.

Osvrnuo se i na Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka za razdoblje do 2025. koji je u e-savjetovanju. Rano otkrivanje tumora je jako važno, jer što je ranije otkriven, šanse za izlječenje su veće, istaknuo je Đaković.

Iz Europskog parlamenta sudionicima sastanka obratili su se videokonferencijskim putem zastupnici u Europskom parlamentu, Romana Jerković i Tomislav Sokol.

Prim. Vera Katalinić Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva, istaknula je kako je razvijena svijest o vlastitom zdravlju puno viša u drugim državama Europe nego u Hrvatskoj, navodeći primjer Nizozemske koja ima velik uspjeh u probiru ranog otkrivanja raka debelog crijeva, bez prethodnih javnozdravstvenih akcija.

Dunja Skoko Poljak, dr. med., načelnica Sektora za javno zdravstvo Ministarstva zdravstva govorila je o aktivnostima Ministarstva na području prevencije i suzbijanja raka, a doc. dr. sc. Mario Šekerija, specijalist epidemiologije i Voditelj odjela za maligne bolesti Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZZJ-a osvrnuo se na podatke o incidenciji, smrtnosti i preživljavanju prije pandemije COVID-a 19 te tijekom 2020. i 2021. godine. – Prema podacima EUROSTAT-a 2020. još smo uvijek drugi iza Mađarske po stopi smrtnosti, 2021. smrtnost je slična, ali se smanjuje broj umrlih u odnosu na broj umrlih u zemljama koje imaju manju stopu smrtnosti od RH, dok broj preživljavanja raste, kazao je Šekerija, ocjenjujući kako se iz tih podataka može zaključiti da se pozitivni trend nastavlja.

Radio Našice/H.Šimić

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit