Od polja do stola – svježi ručak s domaćih OPG-ova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Danas su na osječkoj tržnici u sklopu manifestacije Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem pod motom „Od polja do stola“  članovi Udruge kuhara Osječko-baranjske županije pripremali svježi ručak za sve posjetitelje. Namirnice su birali sa štandova tržnice ukazujući tako na važnost veze između lokalnih OPG-ova i ugostitelja. Brojne su Osječanke i Osječani tako imali priliku kušati jela s menija Tomice Đukića, glavnog kuhara Hotela Osijek kao i Hrvatske nogometne reprezentacije. Sve države EU potiču svoje lokalne proizvođače jer tako potiču njihov razvoj i konkurentnost, kao i očuvanje ruralnog prostora kroz njihov ostanak na selu, a upravo su na tu temu danas razgovarali i panelisti na osječkoj Tržnici. Kako povezati lokalne proizvođače, zašto su važni kratki putevi lanaca opskrbe te o važnosti promocije i brendiranja domaćih proizvoda u skladu sa svjetskim trendovima govorili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, direktor Tržnice Igor Medić, direktorica Turističke  zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić, profesorica Snježana Tolić i dizajner Ante Vekić. Veliku ulogu u prodaji lokalnih proizvoda imaju kratki lanci opskrbe, odnosno da poljoprivredni proizvod uz što manji broj posrednika dođe do potrošača. Stvaranju kratkih lanaca opskrbe doprinijet će Regionalni distribucijski centar za voće i povrće koji Županija planira izgraditi, a koji će okupljati male lokalne proizvođače i pripremati njihove proizvode za daljnju distribuciji ili ih distribuirati direktno u naše škole, dječje vrtiće, domove za stare i nemoćne, bolnici ili druge ustanove.  Time ćemo omogućiti da zdravstveno ispravna hrana s polja naših OPG bude što prije na njihovom jelovniku. – Jedna od mjera kojom Županija želi potaknuti razvijanje zdravih prehrambenih navika već od školske dobi je provedba projekta „Školski obrok za sve“. Ovaj projekt uključuje besplatnu prehranu za sve osnovnoškolce, a započelo se i s uvođenjem kuhanog obroka u školama. Namirnice od kojih će se spravljati školski obroci nabavljat će se s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, prvenstveno s područja Osječko-baranjske županije čime će osim osiguravanja zdravstveno ispravne hrane učenicima pomoći i opstojnosti lokalnih proizvođača zdrave hrane – kazao je župan Anušić. O brendiranju istočne Hrvatske kao gastronomske regije govori upravo i ova manifestacija, jer Slavonija, Baranja i Srijem uistinu imaju što za ponuditi. Autohtona, tradicionalna i kvalitetna hrana te vrhunska vina s naša četiri vinogorja zaslužuju bolju promociju na čemu će i Turistička zajednica županije kao i Osječko-baranjska županija i dalje intenzivno raditi.

izvor: OBŽ

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – rujan

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit