Obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Svake se godine diljem svijeta 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka. Inicijativa je pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka još 2000. godine, s ciljem podizanja svijesti, poboljšanja razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.

Kampanja se u razdoblju 2022.-2024. obilježava pod sloganom „Close the care gap“ (hrv. „Zatvorimo jaz u skrbi“) kojim se nastoji ukazati na nejednakost pristupu skrbi uzrokovanu mjestom stanovanja, etničkom pripadnošću, socioekonomskim statusom, dobi i ostalim obilježjima. Nejednakost u pristupu skrbi prisutna je gotovo svugdje, kako u zemljama s visokim, tako i u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Rak je i u Republici Hrvatskoj značajan javnozdravstveni problem, a dijagnozu neke od zloćudnih bolesti svake godine dobije više od 25.000 osoba. Iako je rak i dalje jedan od najvećih izazova današnjice, napredak u ranom otkrivanju i liječenju doveo je do toga da je velik broj osoba s rakom živi dugi niz godina.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, Liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, zajedno sa udrugama oboljelih i liječenih građana od raka, danas su organizirali akciju Hodanjem do zdravlja. Cilj je podići svijest javnosti o skrbi i aktivnostima koje se nude ženama i muškarcima oboljelima od raka: trening, sportske aktivnosti i uopće blagodati tjelesne aktivnosti za zdravlje. Aktivnost ovogodišnjeg obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka u Osijeku prijavljena je i objavljena na službenim stranicama Svjetskog dana borbe protiv raka 2023. te je dio od 300-njak ovogodišnjih prijavljenih svjetskih aktivnosti.

 

izvor: HZJZ, Liga protiv raka Osijek

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit