Nove strože mjere stupaju na snagu sutra u ponoć!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je objavio nove mjere. Odnose se na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba.

Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da će odluka o novim mjerama vezanim uz ograničavanje okupljanja, stupiti na snagu sutra u ponoć, a vrijedit će idućih 14 dana, nakon čega će se procijeniti njihova provedba  i vidjeti treba li ih produžiti.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći, a na njima ne može biti više od 30 osoba. Na pogrebima može biti također prisutno najviše 30 osoba, a na ostalim privatnim okupljanjima najviše 15 osoba. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog objekta, utvrđenog odlukom Stožera civilne zaštite.
Također ministar je kazao kako se uvodi obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja na kojima se očekuje  više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događajima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno  više od 15 osoba.
Osim toga uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati. Obvezno će biti korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu  od najmanje 1,5 metar i obvezno korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima, kazao je Božinović.

Nove mjere (u koje ulazi  vođenje evidencije sudionika i broj sudionika koji se okuplja) ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima jer su za njih propisani posebni, vertikalni protokoli koji se već provode.

Davor Božinović je podsjetio kako poslodavci moraju zabraniti dolazak na posao radnicima s temperaturom i smetnjama u dišnim organima, a preporučuje se i smanjiti fizički kontakt kad god je moguće. Daje se preporuka poslodavcima za uvođenje rada od kuće gdje je to moguće, uvođenje kliznog radnog vremena i rada u smjenama. Pridržavanje preporuka kontrolirat će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite.

Božinović je također rekao da u slučaju da na nekom području postoji blaža epidemiološka odredba, lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od propisanih. Što se tiče kazni za one koji se ne pridržavaju mjera, Božinović je kazao da je dosad ispisano oko milijun kuna kazni, a poanta je da svi prihvate mjere.

Redakcijsko izvješće
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit