Nove mjere za pomoć osobama s invaliditetom

Kako bi raspravili o mjerama i aktivnostima kojima treba poboljšati život osoba s invaliditetom, u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku danas, 11. veljače 2019. godine, u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku održana je Savjetodavna regionalna radionica o provedbi i praćenju provedbe Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a.

Kako je uvodno istaknula Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nacionalna strategija donosi 76 mjera u 16 područja te više od 200 provedbenih aktivnosti. Za mnoge mjere zadužene su jedinice lokalne samouprave, upravo gdje žive osobe s invaliditetom, a cilj Strategije je da ih što više i ostane živjeti u matičnim sredinama te da im se u tom cilju svugdje osigura pristupačnost uslugama, javnim objektima i sadržajima života. – Nepristupačnost uslugama je najveći problem za osobe s invaliditetom, što je posebice izraženo u manjim sredinama. Cilj je današnje radionice osvijestiti jedinice lokalne samouprave da su dužni brinuti o svojim građanima na jednak način kao što brinu i o onim građanima koji nemaju poteškoće. Pomaka neće biti bez planova, strategija i programa koji će osigurati i određena sredstva te jasno usmjeriti djelovanje na rješavanje problema, rekla je.

Na radionici su sudjelovali koordinatori iz pet slavonskih županija, predstavnici organizacija civilnog društva i javnih ustanova s kojima surađuju predstavnici općina, gradova i županija u svrhu provedbe mjera, a pozdravio ih je zamjenik župana Goran Ivanović. Naglasio je da u Hrvatskoj živi 511.000 osoba s invaliditetom, što je 11,5 posto stanovništva te im je društvena zajednica dužna pomoći.

– Problem je zaista kompleksan, no pred nama je niz mjera za čije provođenje regionalna samouprava mora naći svoje mjesto, a župan Ivan Anušić sa svojom upravom priprema paket mjera koje možemo odraditi u provođenju Nacionalne strategije. Lokalne i regionalne samouprave mogu pomoći invalidima, i to posebno radno sposobnima na barem polovicu radnog vremena na nekom od poslova u njihovoj ingerenciji. Trebamo pomoći i ljudima koji se brinu o invalidima, odnosno osobama koje su stopostotno nesposobne za rad. Nacionalnoj strategiji rok ističe 2020. godine i potrebno je brzo djelovati te se nadam da ćemo danas dobiti konkretne smjernice. Želimo ugraditi dio naše županijske politike u ovaj problem i pomoći barem jednom dijelu invalida na našem prostoru – rekao je zamjenik župana Goran Ivanović.

izvor: OBZ

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest