Najavljena nova mjera za školarce – testirat će se ponedjeljkom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Zbog sve većeg broja zaraženih, a kako bi se smanjio broj učenika koji odlaze u samoizolaciju, uvodi se nova mjera za školarce. Jednom tjedno, ponedjeljkom prije nastave, učenici će se testirati testom kojeg će dobiti od škole. Kako piše portal srednja.hr, iz Ministarstva su potvrdili da će testiranje biti dobrovoljno, a od njega su oslobođeni isti oni učenici koji su prema posljednjim uputama oslobođeni karantene, osim ako se u njihovom razredu ne pojavi pozitivno testirana osoba.

Samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima provodi se kod kuće, zatim roditelji/skrbnici prijavljuju rezultate testiranja odgojno-obrazovnoj ustanovi i to na način da u slučaju da je test pozitivan o tome obavještavaju razrednika učenika koji obavijest prosljeđuje ravnatelju ili osobi koju on za to ovlasti, a u slučaju negativnog rezultata testa, roditelj/skrbnik u djetetovu bilježnicu zapisuje da je rezultat testiranja negativan što razrednik provjerava svaki ponedjeljak. Testiranje neće biti obavezno i nema sankcija za učenike koji se neće testirati, ali će oni onda morati u samoizolaciju u slučaju pozitivnog slučaja u razredu.

– Ukoliko takav zapis i potpis roditelja ne postoji u slučaju pojave pozitivnog učenika u tom razrednom odjeljenju izriče se mjera samoizolacije, osim ako su, izuzeti od karantene sukladno uputama HZJZ-a  – objasnili su iz Ministarstva. Škola će, dodaju, osigurati i predati roditeljima dovoljnu količinu testova za mjesec dana testiranja. Ako se tijekom tjedna utvrdi da je još netko od učenika pozitivan, onda će se ponovno provesti samotestiranje razreda.

Od ovog tjedna karantene su oslobođeni učenici koji su primarno cijepljeni i koji su preboljeli pa primili jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja. Dakle, te skupine učenika se ne moraju niti samotestirati.  Konkretan datum uvođenja nove mjere za škole ovisit će o nabavi testova, koji sada u škole stižu u velikim količinama. U Ministarstvu obrazovanja kažu kako nabava brzih antigenskih testova ide putem Stožera civilne zaštitite.

Tisuće učenika trenutno su u samoizolaciji i epidemiolozi više ne mogu evidentirati samoizolacije zbog prevelikog broja zaraženih pa je ovo jedna od mjera kojom se nastoji umanjiti broj učenika kojima se propisuje karantena.

– Temeljem posljednjih preporuka WHO i ECDC da se više napora uloži u što normalnijeg funkcioniranja obrazovnog i zdravstvenog sustava, a ne samo u sprječavanje širenja ove nove varijante virusa koja se jako brzo širi i vrlo je teško imalo usporiti širenje radimo na modelu ukidanja samoizolacija za učenike jer je u ovom trenutku nužno osigurati da što veći broj učenika ima normalnu nastavu u učionicama i to ne samo kao bi uspješno svladali gradivo, nego prvenstveno zbog njihovog mentalnog zdravlja, zaključuju iz Ministarstva.

 

izvor: srednja.hr, foto: arhiva RN

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit