Na današnji dan u Münchenu je preminula Dora Pejačević

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Aristokratkinja, grofica, kći hrvatskoga bana,  skladateljica koja je obrazovanje stekla u Zagrebu, Münchenu i Dresdenu preminula je na današnji dan 1923. godine. Umjetnica koja se kretala u najvišim intelektualnim krugovima Beča, Praga i Budimpešte, predana njegovateljica ranjenika u Prvom svjetskom ratu,  Našičanka i stanovnica svijeta, ali ponajprije genijalna skladateljica! Sve to i još mnogo više bila je Dora Pejačević.

U relativno kratkom vremenskom razdoblju od nešto više od dvadesetak godina skladala je 58 djela; popijevke, glasovirske minijaturu, klasično-romantičarske instrumentalne, komorne i orkestralne glazbene vrste.

Dora Pejačević   jedna je od najvećih skladateljica, a njezine skladbe tek danas se potvrđuju kao antologija svjetske klasične glazbe i izvode se u cijelom svijetu s golemim uspjehom – od Londona do Dresdena, od SAD-a i Australije do Malezije!

Ovih se dana  prisjećamo Dore kako u našem Gradu, u Osnovnoj glazbenoj školi koja nosi njeno ime, ali i na Festivalu koji je danas završio u Zagrebu, a bio je posvećen upravo Dori.

Dora će tijekom ove godine biti prikazana kroz glazbu, stručni skup i film, a u realizaciju sadržaja bit će uključeni  Grad Našice, Turistička zajednica, Zavičajni muzej Našice, OGŠ Kontesa Dora i druge institucije i udruge.

Redakcijski tekst /izvor: OGŠ Kontesa Dora

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit