Mjesec hrvatske knjige posvećen mladima

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Ovogodišnji je moto Mjeseca hrvatske knjige: Misli na sebe – čitaj! Mladi su u središtu zbivanja jer je godina 2022. proglašena Europskom godinom mladih. Tema glasi Generacija K, a naglasak je na dvjema ključnim riječima – knjizi i knjižnicama te promicanju spoznaja kako one mogu današnjim mlađim generacijama pomoći u svakodnevnim izazovnim situacijama poput osamljenosti i zabrinutosti.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koja traje od 15. listopada do 15. studenoga i u tom se razdoblju različitim programima promiče kultura čitanja i pisanja kao izrazito značajnih vrijednosti. Cilj je upozoriti na važnost knjige i čitanja, s naglaskom na čitalačku pismenost ili kulturu čitanja. Temom se želi skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija (X, Y, Z, K…), ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih (mobitel u ruci, ekološka osviještenost, česta osamljenost i zabrinutost), te istaknuti kako im knjiga može pomoći tijekom odrastanja, učenja i zabave. Svaki čitatelj misli na sebe, zato čita, a čitaju i stvaralački se izražavaju i našički srednjoškolci čija digitalna idejna rješenja za naslovnice knjiga iz školske lektire i straničnike te istraživačke spoznaje, odabrane svevremenske misli i zapažanja o knjigama i čitanju, ostvarene u sklopu redovne i dodatne nastave hrvatskoga jezika, možete vidjeti na interaktivnoj izložbi (ČITAJ, PIŠI, RIJEŠI, OSMISLI, OSTVARI…) u predvorju škole, koju su postavili učenici 1. a OG, 1. PMG, 4. a i 4. b OG uz voditeljicu Mariju Pepelko.

Istražujući različite tiskane i digitalne izvore otkrili su dragocjenost knjiga i čitanja kao ključ uspjeha i ljudskog znanja. „Knjigama možemo premostiti međugeneracijske i medijske provalije. Čitanje knjiga donosi mnoge koristi, prvotno snažno osjećajno i misaono bogatstvo. Ako redovno čitate, svakoga dana naučite nešto novo, a znanje vam nitko ne može oduzeti. Što više znanja imamo, spremniji smo odgovoriti na razne izazove s kojima se u životu suočavamo. Načitani ljudi dobri su govornici, zanimljivi sugovornici i uspješni poslovni poduzetnici. Čitanje čovjeka čini boljom osobom jer razvija mozak, oštri um, obogaćuje dušu i oplemenjuje srce. Čitanje knjiga budi i potiče osjećaje skrbi i empatije prema drugima, poboljšava memoriju, jača koncentraciju ili sabranost, razvija analitičko mišljenje, preventivno štiti od Alzheimerove bolesti, ublažava simptome depresije, opušta i smanjuje stres. Čitanjem obogaćujemo rječnik, jačamo samopouzdanje, snažimo duh i proširujemo znanje, zato čitajte, stvarajte i uživajte, a ono najvažnije zapamtite!“ – poručuju mladi našički knjigoljupci.

 

izvor: Srednja škola Isidora Kršnjavoga

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit