Mjere zaštite urodile su plodom – istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj je konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite izvijestio da jeu Hrvatskoj zabilježeno ukupno 867 slučajeva zaraze koronavirusom. Novozaraženih je u odnosu na jučer 77. Na respiratoru su 32 bolesnika, 5 je novih. Oporavilo se 67 osoba. Nema novih smrtnih slučajeva. Ministar Beroš je istaknuo da su dosadašnje mjere urodile plodom; brojke su iste kao i jučer, a zdravstveni sustav se polako vraća u normalu. Ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je kako je provedena analiza nakon potresa u Zagrebu i ona kaže da zbog potresa nema povećanog broja slučajeva zaraze u Zagrebu.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da je županijskim stožerima poslana uputa o primjeni mjera u vezi s poljoprivredom. Rekao je da prema novoj odluci poljoprivredne ljekarne, vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni repromaterijal mogu raditi uz obvezu poštivanja odluke o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite. Ministar Božinović je izvijestio da su vatrogasci iz 10 gradova došli pomoći zagrebačkim vatrogascima i ostat će tu sve do 7. travnja. Hvala im – rekao je ministar i u nastavku konferencije izvijestio da je kod sedam policajaca potvrđen koronavirus. Što se tiče kršenja samoizolacije, utvrđeno je 970 slučajeva, a bilo je 3654 prijava.
Dr. Alemka Markotić komentirala da nema novih novosti o cjepivu te da se stručnjaci svakodnevno konzultiraju. Prokomentirala je i informaciju da postoji stigmatizacija oboljelih i ljudi u samoizolaciji. To se – rekla je – ne smije događati. Svi se možemo zaraziti. Bolesnici imaju svoja prava i kad su bolesni treba im pomoći cijela okolina, da što prije ozdrave. Kad se vrate u svoju sredinu, oni su ti koji štite sve ostale – rekla je među ostalim dr. Markotić i istaknula da oni koji su ozdravili nisu ni za koga opasnost.
Što se tiče dobne strukture zaraženih, nije se promijenila u odnosu na početak. “Imamo 41 osobu koja je mlađa od 20 godina, 101 koja je starija od 70 godina, od 50 do 59 godina je najčešća dobna struktura i nakon toga 40 do 49 godina – izvijestio je Krunoslav Capak.
Ministar Božinović osvrnuo se na kraju konferencije na humor i šale koje kruže društvenim mrežama i istaknuo da su dobrodošle, no zamolio je da sutrašnje prvotravanjske šale ne prouzroče zabune te zamolio sve da prvotravanjske šale budu i ostanu samo smiješne.

Redakcijsko izvješće

foto: Vlada RH

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.06.2020.

10.06.2020.

17.06.2020.

24.06.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit