Mikrovalna zraka zaustavlja automobile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ImageU filmovima nakon eksplozije atomske bombe uvijek ostane neki stari auto koji junaci upale i njime pobjegnu. Znači li to da radijacija iz ovog uređaja neće raditi za sve automobile? Eureka Aerospace iz Kalifornije razvila je način za zaustavljanje automobila koji idu prebrzo. Koristeći tehnologiju koja se može pronaći u mikrovalnoj pećnici, uređaj može spržiti električne sustave u automobilima i tako ih zaustaviti.

 

Uređaj bi mogao biti od koristi policiji pri opasnim potjerama ili vojsci kao nesmrtonosni način onesposobljavanja automobila koji su došli preblizu. James Tatoian, direktor Eureke, kaže: "Ideja sustava je da upozori automobile na sigurnoj udaljenosti od izvora mikrovalova. Ako ne poslušaju, spržite ih i to ih sprečava u prilaženju." Zvuči malo previše američki? Tatoian i njegov tim uređaj razvijaju od 2003. godine. Trenutni prototip ima nešto manje od 100 kilograma, a koristi istu vrstu energije kao mikrovalna pećnica, samo na drugoj frekvenciji. Ova radijacija nije štetna za ljude. Za sada uređaj može zaustaviti automobile na udaljenosti od 3 do 30 metara, no u budućnosti se očekuje doseg od gotovo 200 metara.

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit