Mijenja se trajanje COVID potvrda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Članovi Nacionalnog stožera i epidemiolozi na sastanku su dogovorili nove epidemiološke mjere. Ministar Davor Božinović rekao je da će se Hrvatska od 1. veljače uskladiti s rješenjima vezano za pandemiju koronavirusa koja je donijela EU.

– 1. veljače će se produžiti odluke koje su već na snazi, do kraja veljače. S tim da će najveću promjenu doživjeti uredba koja se tiče prelaska preko hrvatske granice, a zapravo preko granica svih članica EU. Po tome, od 1. veljače će se izdavati digitalne COVID potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, nakon 14 dana od primitka druge doze se računa 270 dana, a dosad je bilo 365 dana. Kod PCR-a se ne mijenja ništa, 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT testa, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od datuma testiranja. Kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. Od 1. veljače će i hrvatska agencija za komercijalnu djelatnost u suradnji s HZJZ izdavati COVID potvrde s tim rokovima važenja.

– Postoji i nacionalna komponenta gdje države koriste COVID potvrde za određene djelatnosti. Tu smo, nakon razgovora, zaključili da ne bismo mijenjali ništa s obzirom da je trenutni sustav uhodan. Svi koji imaju ranije izdane COVID potvrde će moći koristiti ih do onog datuma dokad im je izdano, a to je 365 dana. Od 1. veljače sve COVID potvrde će se izdavati s novim rokovima. Kad govorimo o preboljenju, mi smo tražili u nekoliko navrata da se prizna BAT test kao dokaz preboljenja u COVID potvrdama. To još nije na razini EU odlučeno kako smo htjeli, ali sve se više zemalja pridružuje toj inicijativi. Očekujemo da će se taj logičan prijedlog prihvatiti.

– Drugi dio sastanka bio je posvećen mogućnosti skraćenja izolacije i samoizolacije jer zbog brzine širenja omikrona dolazi do opterećenja zdravstvenog sustava i društva, odnosno javnih djelatnosti, esencijalnih funkcija, rekao je Božinović.

O tome je nešto više rekao Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

– U cijeloj Hrvatskoj prevladava omikron, radi se o blažoj bolesti pogotovo za cijepljene, ali varijanti koja je naučila zaobilaziti imunološki sustav i zaražava one koji su već preboljeli ili su cijepljeni i širi se daleko brže nego sve dosadašnje varijante. Inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih bolesti, osoba je i nešto kraće zarazna što nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju izolacije i samoizolacije. Jučer je izašao dokument ECDC-a koji preporučuje zemljama da o tome razmisle, pogotovo kad postoji opterećenje društva. To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti vrlo skoro. Razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na 7 dana i o skraćenju izolacije za bolesne osobe koji imaju blagu ili srednje tešku bolest na 5 dana, s tim da bi izašli iz izolacije trebaju biti 24 sata bez simptoma i napraviti BAT test. Za sve ostale necijepljene,izolacije će ostati kao i do sada, rekao je Capak.

 

izvor: HRT, foto: arhiva lustracija RN

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit