Međužupanijski skup o hrvatskom jeziku

 

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga jučer je održan jednodnevni Međužupanijski stručni skup za voditelje Županijskih stručnih vijeća Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije te za učitelje i nastavnike Hrvatskoga jezika u eksperimentalnom programu „Škola za život“.

Skup su organizirale i vodile viša savjetnica za Hrvatski jezik Anđa Suvala te profesorica Marija Matić. Predavačice su bile profesorice Anita Šojat i Nataša Sajko.U prvom dijelu skupa profesorica Anita Šojat održala je predavanje na temu Prijedlog planiranja učenja i poučavanja predmeta Hrvatski jezik, a profesorica Nataša Sajko Vrednovanje u nastavnom predmetu Hrvatski jezik.

U drugom dijelu skupa ostvarene su dvije radionice (za OŠ i SŠ) koje su vodile profesorice Sajko i Šojat. Nastavnici su na konkretnim primjerima skupinskim radom osmišljavali obrazovne ishode za nastavne sadržaje u osnovnoj i srednjoj školi ukazujući na važnost promjena koje donosi eksperimentalni program “Škola za život”.

Tijekom interaktivnog predavanja i radionica ostvareni su najavljeni ciljevi skupa: objasniti način planiranja učenja i poučavanja usmjerenog na ishode učenja, oblikovati odgojno-obrazovne ishode Nacionalnoga kurikuluma nastavnoga predmeta Hrvatski jezik, razlikovati oblike, metode i tehnike vrednovanja predviđene Kurikulumom, povezati vrednovanje s planiranjem ishoda.

Zaključeno je kako, za razliku od postojećeg znanja usmjerenog na informacije i memoriranje, obrazovne ishode treba usmjeriti na razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje te razvoj kritičkog mišljenja, kreativnosti, radoznalosti, povećanje razine funkcionalne pismenosti, povezanost odgoja i obrazovanja s interesima, potrebama i životnim iskustvima učenika, s potrebama društva i gospodarstva.

Izvor: SŠIK Našice

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

05.02.2020.

12.02.2020.

19.02.2020.

26.02.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit