Međužupanijski skup o hrvatskom jeziku

 

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga jučer je održan jednodnevni Međužupanijski stručni skup za voditelje Županijskih stručnih vijeća Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije te za učitelje i nastavnike Hrvatskoga jezika u eksperimentalnom programu „Škola za život“.

Skup su organizirale i vodile viša savjetnica za Hrvatski jezik Anđa Suvala te profesorica Marija Matić. Predavačice su bile profesorice Anita Šojat i Nataša Sajko.U prvom dijelu skupa profesorica Anita Šojat održala je predavanje na temu Prijedlog planiranja učenja i poučavanja predmeta Hrvatski jezik, a profesorica Nataša Sajko Vrednovanje u nastavnom predmetu Hrvatski jezik.

U drugom dijelu skupa ostvarene su dvije radionice (za OŠ i SŠ) koje su vodile profesorice Sajko i Šojat. Nastavnici su na konkretnim primjerima skupinskim radom osmišljavali obrazovne ishode za nastavne sadržaje u osnovnoj i srednjoj školi ukazujući na važnost promjena koje donosi eksperimentalni program “Škola za život”.

Tijekom interaktivnog predavanja i radionica ostvareni su najavljeni ciljevi skupa: objasniti način planiranja učenja i poučavanja usmjerenog na ishode učenja, oblikovati odgojno-obrazovne ishode Nacionalnoga kurikuluma nastavnoga predmeta Hrvatski jezik, razlikovati oblike, metode i tehnike vrednovanja predviđene Kurikulumom, povezati vrednovanje s planiranjem ishoda.

Zaključeno je kako, za razliku od postojećeg znanja usmjerenog na informacije i memoriranje, obrazovne ishode treba usmjeriti na razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje te razvoj kritičkog mišljenja, kreativnosti, radoznalosti, povećanje razine funkcionalne pismenosti, povezanost odgoja i obrazovanja s interesima, potrebama i životnim iskustvima učenika, s potrebama društva i gospodarstva.

Izvor: SŠIK Našice

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest