Međunarodni je praznik rada

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U svijetu pa tako i u Hrvatskoj danas je praznik – Međunarodni praznik rada. Obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. Radnici su tijekom demonstracija isticali zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnoga obrazovanja. Već od 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva, a i u Hrvatskoj je prvi put obilježen iste godine u Maksimiru. Savez samostalnih sindikata Hrvatske ove godine prvi put u povijesti povodom Međunarodnog praznika rada 1. svibnja organizira e-prosvjed, s obzirom na to da epidemija koronavirusa ne dopušta održavanje, a u virtualnom prosvjedu radnici svjedoče o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta. SSSH za Međunarodni praznik rada želi poslati poruku kako je ova kriza prilika da se jasno kaže da nema povratka na staro, da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja. Ovaj su praznik tradicionalno obilježavala druženja i podjela graha no zbog situacije s koronavirusom, uobičajenih većih okupljanja da današnji dan nema, na što su prethodnih dana upozoravali stožeri civilne zaštite. Unatoč  lošem vremenu organizirana su ipak manja okupljanja prema epidemiološkim pravilima kako bi se tradicija prvosvibanjskih proslava zadržala i u ovim vremenima.

redakcijsko izvejšće

 

 

top music

Domaća TOP lista 16.09.2020.

TOP MUSIC – strane – listopad 20

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 20 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

07.10.2020.

14.10.2020.

21.10.2020.

28.10.2020.

Logo-RN-white

Postavite upit