Međunarodna konferencija – Uloga slovačkih srednjih škola u životu donjozemskih Slovaka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

U organizaciji Kulturnog i znanstvenog društva Ivana Kraska i Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Rumunjskoj od 9. do 11. rujna  održana je međunarodna konferencija pod nazivom “Uloga slovačkih srednjih škola u životu donjozemskih Slovaka”. Na konferenciji je sudjelovalo 35 sudionika iz Slovačke, Mađarske, Srbije, Rumunjske i Hrvatske sa 29 prezentacija od kojih je većina bila prezentirana online.
U uvodu je predsjednik Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Rumunjskoj Mgr. Pavel Hlásnik naglasio kako je opće poznato da je školstvo i obrazovanje u autohtonim zajednicama nacionalnih manjina ključno područje za održavanje i razvoj te zajednice.  – Donjozemski Slovaci već tri stoljeća pridaju odgovarajuću važnost odgoju i obrazovanju svoje djece na materinjem jeziku. U prvoj fazi, odnosno osnovnom obrazovanju, a kasnije i višem. Svjesni važnosti obrazovanja gradili su škole (najprije crkvene,  a kasnije državne ili javne) sa učenjem na slovačkom jeziku, koje su s vremenom postale ne samo obrazovne institucije nego i ključni stupovi kompleksnog nacionalnog života. Zato slovačke srednje škole na Donjoj zemlji možemo smatrati rasadnicima slovaštva. Njihov rad se dugoročno odražava na kompetencije i vještine učenika a dugoročno i na vrijednosnoj razini društva u kojem djeca ovih škola žive i rade. Upravo je iz ovih razloga cilj međunarodne konferencije Uloga slovačkih srednjih škola u životu donjozemskih Slovaka analizirati kompleksnu zadaću i rad ovih jedinstvenih obrazovnih institucija iz perspektive pedagoga, andragologa, sociologa, povjesničara, kulturologa, književnika i jezikoslovaca – istaknuto je na konferenciji.
Iz Hrvatske je na konferenciji sudjelovao Slovački centar za kulturu Našice. Na temu “Položaj manjinskog školstva u Hrvatskoj” s naglaskom na prisutnost slovačkog jezika u srednjim školama govorila je ravnateljica Dr. sc. Sandra Kralj Vukšić.

Izvor: Slovački centar za kulturu Našice /Sandra Kralj Vukšić

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit