Krešimir Kašuba posjetio Slovački kulturni centar Našice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra-Kralj Vukšić i tajnica Saveza Slovaka u RH Branka Baksa danas su u svojim prostorima ugostile predsjednika Gradskog vijeća i kandidata za gradonačelnika Krešimira Kašubu te ga upoznale s radom, njegovanjem slovačkog jezika, kulture i običaja Slovaka u Hrvatskoj.

Ravnateljica Sandra Kralj-Vukšić istaknula je brojne aktivnosti, uspješne suradnje te izložbenu i edukativnu djelatnost centra. -Slovački centar za kulturu Našice postoji više od deset godina, u novim prostorima djeluje već godinu dana, a većim dijelom je financiran sporazumom koji je potpisan s Ministarstvom kulture i medija. Prošle godine, na 10. obljetnicu Centra, potpisan je ugovor i s Gradom Našicama kao i s Ministarstvom kulture i medija čime smo riješili problem podmirivanja režija, odnosno, tim ugovorom smo riješili da se fond središnje knjižnice Slovaka u Hrvatskoj, koji je sastavni dio Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, nađe u našem prostoru – rekla je ravnateljica Centra. Velik dio aktivnosti – dodala je – namijenjen je najmlađima, a vezan je za obrazovanje na slovačkom jeziku. Projekte prijavljuju Ministarstvu školstva Republike Slovačke, kao i Republike Hrvatske, tako da djeca pohađaju „Školu u prirodi” u Slovačkoj, za razliku od ostalih pripadnika manjina koji tu školu pohađaju u Hrvatskoj. Naglasak je i na izložbenu djelatnost pa je tako Centar dobio nagradu Slovačkog etnografskog društva za izložbu „Zidne kuharice – likovni izričaj naših baka”.

Prilikom posjeta, Krešimir Kašuba pohvalio je zalaganje i djelovanje Slovaka na našem području. -Dugo je razdoblje tradicije Slovaka u našim krajevima. Osnutkom devedesetih godina Matice slovačke u RH i Saveza Slovaka u RH, svojim djelovanjem obogatili su naš kulturni život i doprinijeli prepoznatljivosti Našica kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i izvan nje. Najveći broj stanovnika slovačke manjine imamo upravo na našem području što rezultira jednom kvalitetom kulture u našem kraju, u našoj zajednici, a vidljivo je i u ovom reprezentativnom prostoru Slovačkog kulturnog centra – rekao je Krešimir Kašuba te zahvalio ravnateljici Slovačkog kulturnog centra Sandri Kralj-Vukšić i tajnici Saveza Slovaka u RH Branki Baksa koje s edukativnim i kulturnim centrom, knjižnicom te brojnim aktivnostima, očuvanje i prezentiranje kulture Slovaka drže na visokoj razini.

Branka Baksa – tajnica Saveza Slovaka u RH istaknula je kako na području Osječko-baranjske županije živi najviše Slovaka te nastoje širiti multikulturu te multietničnost na prostorima na kojima žive. -Sjedište Saveza Slovaka Republike Hrvatske koja je krovna udruga svih Slovaka, nalazi se upravo u Našicama. Savez Slovaka je osnivač Slovačkog centra za kulturu, jedine ustanove takve vrste u Hrvatskoj. Na našem području djeluju dvije škole u kojima se uči slovački jezik, a to su OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac i OŠ kralja Tomislava Našice – Područna škola Markovac Našički, zatim dvije Matice slovačke – Jelisavac i Markovac, dva folklorna društva – “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac i “Franjo Strapač” Markovac Našički, Vijeće slovačke manjine Grada Našica te Središnja knjižnica Slovaka pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice.

-Polako, ali sigurno ostvarujemo svoje ciljeve Saveza Slovaka, a to su njegovanje slovačkog jezika, kulture i običaja te informiranje članova kroz naš časopis “Pramen”- izvijestila je Branka Baksa te naglasila kako je zahvaljujući njihovom djelovanju, Našice posjetilo mnogo veleposlanika, predstavnika Vlade Republike Slovačke, predsjednika zemalja iseljenih Slovaka te tisuće sudionika brojnih kulturno-umjetničkih programa.

redakcijsko izvješće

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit