Konkretni projekti i nacionalne manjine temelj suradnje Osječko-baranjske i Županije Baranya

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

 

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima jučer (10. prosinca 2018. godine) je posjetio Županiju Baranya u Mađarskoj. Prvo se u Hrvatskoj kući u Pečuhu sastao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine na čelu s predsjednikom Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivanom Guganom te generalnim konzulom Republike Hrvatske u Pečuhu Dragom Horvatom. Nakon otvorenog i konstruktivnog razgovora zaključili su da pripadnici nacionalnih manjina mogu i moraju imati značajniju ulogu u postizanju bolje i kvalitetnije prekogranične suradnje.

– Bivše hrvatske Vlade nisu vodile dovoljnu brigu o Hrvatima koji žive izvan domovine, što Vlada predsjednika Andreja Plenkovića mijenja te sustavno radi na uspostavi tih odnosa. Istovremeno u Osječko-baranjskoj županiji pokrenuli smo konkretne projekte suradnje s Hrvatima u Vojvodini, a sada počinjemo i u Mađarskoj gdje hrvatska manjina ima dobar odnos sa središnjom vlasti u Budimpešti. Konkretno razvijaju svoje projekte i nemaju problema poput Hrvata u Vojvodini, no i njima puno znači naša suradnja i pozornost te ćemo se tako ponašati i ubuduće. Dogovaramo buduće projekte i potpore koje ćemo realizirati – kazao je župan Anušić.

Predsjednik HDS-a Ivan Gugan dodao je kako je prirodno da, osim suradnje na državnoj, postoji suradnja i na regionalnoj razini, odnosno između Hrvata pograničnih županija. U tom cilju smatra važnim današnji susret na komu su predstavnici hrvatske manjine iz Mađarske pojasnili kako zamišljaju tu suradnju te predložili kako bi mogla bolje profunkcionirati. – Ne tražimo pomoć nego suradnju, a vjerujem da u mnogim projektima i mi Hrvati u Mađarskoj možemo pomoći u suradnji dvije države i županije – rekao je Gugan.

– Sada je pravo vrijeme za razvijanje prekogranične suradnje jer su i Hrvatska i Mađarska članice Europske unije, kao i da u okviru Interrega pogranična područja s obje strane podignemo na višu razinu, kako ne bi bilo potrebe da ljudi iseljavaju nego da ostanu na ovim prostorima. Generalni konzulat će pomoći koliko može, a idealna je situacija da je župan Osječko-baranjske županije ovdje i da će biti postavljeni temelji dobroj međužupanijskoj suradnji. Mađarska strana ne traži novac nego partnera, a i Hrvatskoj su bitni partneri i programi na win-win osnovi gdje obje strane ostvaruju dobit, što je u interesu i EU i Hrvatske i Mađarske – naglasio je generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat.

Župan Anušić potom se sastao s dužnosnicima Županije Baranya na čelu s predsjednikom Generalne skupštine Zoltanom Madarasom i njegovim suradnicima. Razgovarali su o rezultatima dosadašnje međusobne suradnje te predstojećim zajedničkim projektima. Županija Baranya trenutno razvija 132 projekta koja vrijede 38 milijardi forinti, rečeno je, no suočava se istim problemom kao i Baranja u Hrvatskoj, a to je iseljavanje stanovništva. Zoltan Madaras stoga se zalaže za zajedničku suradnju i projekte koji će pokrenuti razvoj Baranje s obje strane granice. Mađarska Vlada uskoro donosi razvojni plan turističkih destinacija, a do kraja godine definirat će regiju u koju će na proljeće usmjerit značajna financijska sredstva, što može biti novi poticaj prekogranične regionalne suradnje.

Župan Anušić je rekao kako Osječko-baranjska županija želi razvijati projekte u suradnji s mađarskom stranom, za što postoji niz poveznica i razloga. Naglašava važnost kvalitetnog operativnog rada, koji može osnažiti povezivanje upravnih odjela i zajednički nastup u projektima na dobrobit s obje strane.
Pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam OBŽ Tatjana Roth smatra da treba raditi na povezivanju potencijala poljoprivrede i turizma koji su osnova za razvoj gospodarstva. Ističe eko turistički projekt Zelena Baranja, koji se već provodi, kao i još četiri projekta koji uključuju održivi razvoj, cikloturizam i razvoj kulturne baštine. Najavila je kako se u području riječnog kruzinga planira prijaviti projekt na komu bi surađivali Mohač i Draž, a radila bi se lučka infrastruktura s ciljem poboljšanja prekogranične promocije.
Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić pojašnjava kako se priprema i projekt oslonjen na pripadnike hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj “Bridges between communities”. Riječ je o projektu medijske razmjene informacija o turističkim vrijednostima i manifestacijama koji će se prijaviti na natječaj prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska. Cilj projekta je povezivanje manjina kako bi premostili jezične barijere koje često ograničavaju zajedničke projekte dvije države. Smatra da treba potaknuti turističku cirkulaciju stanovnika obje županije te da Baranja može biti jedna vinska destinacija s obje strane granice.
Oba župana drže da su se do sada projekti suradnje uglavnom vezali uz gradove te iniciraju pokretanje projekta kojim bi se povezale prekogranične županije kao partneri, a naglasak bi bio na gastro i eno ponudi. Na kraju su zaključili da se idući operativni sastanak održi u Osijeku te da na gospodarski forum u veljači u Pečuhu uključe gospodarstvenike iz Mađarske, BiH i Hrvatske.

Župan Ivan Anušić, inače i potpredsjednik Pannon EGTC-a (European Grouping for Territorial Cooperation), radni posjet Županiji Baranya zaključio je sastankom sa članovima Predsjedništva ove grupacije koji je vodio direktor Andras Gondoc. Dogovoreno je da treba ubrzati proces rada EGTC-a, čemu će doprinijeti i otvaranje ureda EGTC-a u Osijeku početkom iduće godine.
– Stvoreni su svi preduvjeti za otvaranje ureda u Osijeku kojim će se osnažiti rad unutar EGTC-a te priprema projekta i povlačenje sredstava – kazao je župan Anušić, dok je Andras Gondoc naglasio potrebu donošenja dugoročne strategiju EGTC-a za cijelu regiju. Od aktualnih projekta posebnu pozornost dali su pripremi pilot projekta u vrijednosti 1,3 milijuna eura. Riječ je o projektu prvom takve vrste u EU, a ukoliko bude odobren tim sredstvima će se poticati mala i srednja poduzeća u pograničnom području. Njime će se omogućiti smanjenje birokratskih prepreka u prekograničnoj suradnji OPG-ova pri plasiranju svojih proizvoda u susjednoj zemlji. Trenutno zbog brojnih zakonskih propisa i poreza nisu konkurentni na susjednim tržištima, što se može promijeniti ovim projektom i umrežavanjem proizvođača s obje strane, čime bi se ostvarila i europska direktiva o slobodnom protoku roba i usluga.
Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima sufinanciranja projekta, u čemu je mađarska Vlada učinila veliki iskorak, zatim o budućim projektima i ideji stvaranja jedinstvene pogranične turističke regije, kao i mogućnosti dodatnih potpora s nacionalne razine budući da obje županije imaju izvrsnu suradnju sa svojom središnjom vlasti.

Župan Ivan Anušić posjetio je i Hrvatsko kazalište Pečuh, jedino profesionalno hrvatsko kazalište (uz mostarsko) izvan Hrvatske, osnovano 1992. godine. Zgrada je obnovljena početkom ove godine sredstvima mađarske Vlade, gradske uprave Grada Pečuha i Grada Zagreba u vrijednosti gotovo tri milijuna eura.
Govoreći o nastanku, obnovi i radu Kazališta, ravnatelj Slaven Vidaković rekao je da je Kazalište izvelo više od 2.000 predstava na pečuškim pozornicama, ali i u mnogim hrvatskim mjestima diljem Mađarske. Surađuju s mađarskim kolegama, a naravno i mnogim hrvatskim redateljima i glumcima, posebno dobra suradnja je s Hrvatskim narodnim kazalištem i Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića iz Osijeka. Cjelokupan repertoar izvode na hrvatskom jeziku, pa su njegovanje materinskog jezika i jačanje identiteta hrvatske zajednice, osobito mlađih generacija, temeljne misije ove institucije.

 

 

Izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

03.02.2021.

10.02.2021.

17.02.2021.

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit