KBC Osijek od danas ima PET/CT

Facebook
Twitter
Pinterest

U pratnji ravnatelja KBC-a Osijek Željka Zubčića, zamjenika ravnatelja Krunoslava Šege, predstojnika Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja Ivana Mihaljevića, gradonačelnika Osijeka Ivana Radića i obnašatelja dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mate Lukića,  Klinički bolnički centar u Osijeku danas su obišli ministar zdravstva Vili Beroš i ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Ivan Anušić. Nakon zajedničkog sastanka posjetili su Klinički zavod za nuklearnu medicinu gdje je nedavno s radom počeo novi PET/CT uređaj koji je danas i službeno pušten u rad.

Uređaj ima mogućnost vrlo brzog snimanja i skeniranja cijelog tijela, tako da su stvoreni svi preduvjeti za dobru primjenu ovog uređaja za rano otkrivanje karcinoma i metastaza, za otkrivanje proširenosti karcinoma i u konačnici za uštede jer se ovim uređajem izbjegava niz dosadašnjih pretraga. Zahvaljujući naprednoj PET/CT tehnologiji mogu se otkriti promjene na staničnoj razini, odnosno otkriti rani početak maligne, upalne bolesti ili drugih vrsta bolesti i to prije nego bilo kojim drugim dijagnostičkim slikovnim metodama. Mogu se otkriti tumori mozga, glave i vrata, štitnjače, pluća, dojke, prostate, vrata maternice, jednjaka, gušterače, debelog crijeva, limfnog sustava, kože i drugi. Nabavna vrijednost mu je iznosila 2.787.500 eura, a izvor financiranja su sredstva Ministarstva zdravstva. Radi se o najsuvremenijem uređaju koji trenutno posjeduje javni sektor zdravstva u Republici Hrvatskoj te je nakon KBC-a Zagreb, KBC Osijek  druga javna zdravstvena ustanova koja nudi ovu zdravstvenu uslugu pacijentima.

Ministar Beroš rekao je kako svojom najnovijom tehnologijom omogućuje detekciju izrazito malih lezija od svega nekoliko milimetara, ranu detekciju promjena, isto tako i odluku za koju vrstu daljnje terapije se treba odlučiti, koja je metoda optimalna. Omogućava i praćenje bolesnika te ranu detekciju ako bolesnik ne reagira na neku terapiju, što je od osnovne važnosti.

Vlada RH putem Ministarstva zdravstva nastavlja jačati zdravstvenu infrastrukturu, a jedan od najvećih projekata na istoku Hrvatske bit će upravo izgradnja novog KBC-a čija se vrijednost procjenjuje na 715 milijuna eura.

Izvor: OBŽ

 

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit