Katastrofalan požar u tvrtki Drava International

Facebook
Twitter
Pinterest

Netom iza ponoći, u 00:40, danas je u krugu tvrtke Drava International u osječkom naselju Brijestu izbio veliki požar, a unatoč žurnim intervencijama svih raspoloživih vatrogasnih snaga požar je satima jačao te zahvatio više tisuća četvornih metara s deponiranom plastikom, pa čak i dio tvorničkog objekta. I u trenucima objave ovog priopćenja požar još uvijek nije pod nadzorom. Prilikom intervencije ozlijeđena su tri vatrogasca.

Odmah po izbijanju požara na lokaciju su stigli brojni profesionalni vatrogasci i pripadnici DVD-a iz Osijeka i okolice te Belog Manastira, oko 100 vatrogasaca i 50 vozila, ali i djelatnici i komunalnih tvrtki s vozilima i potrebnom opremom. Građani Osijeka su u 04.50 sati na mobilne uređaje putem sustava za rano upozoravanje SRUUK dobili sljedeće upozorenje:

„Molimo sve građane da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno bez nužne potrebe zbog mogućeg djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike koji je u tijeku na području Brijest.“

Na požarištu se tijekom dana nalazilo oko 180 vatrogasaca i 82 vatrogasne cisterne, a koristio se i vatrogasni robot. Stožeri civilne zaštite Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije redovito su upozoravali građane na opasnost od udisanja dima i štetnih plinova. Škole u gradu Osijeku održavale su redovitu nastavu, dakako uz upozorenje da se učenici, kao i svi građani, što manje zadržavaju na otvorenom te da prozori na objektima budu zatvoreni.

Budući da vjetar nosi dim i čestice izgorjele plastike prema naseljima Antunovac, Ernestinovo, Ivanovac, Laslovo, Čepin i Vuka, po preporuci Stožera nije održana redovita nastava u tim školama, a građani su upozoreni da se koliko je moguće ne izlažu udisanju štetnih materija na otvorenom.

Načelnik osječkog Stožera CZ Dragan Vulin i načelnik županijskog Stožera CZ Mato Lukić putem medija su također učestalo slali poruke o trenutnom stanju, a na požarištu su također bili župan Ivan Anušić, gradonačelnik Ivan Radić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

– Vatrogasci su zaista nadljudskim snagama cijelu noć nastojali ugasiti požar, što je snažan vjetar od jutra još dodatno otežavao. Usporili su širenje vatre i tako spriječili još veću katastrofu jer su svi objekti u tvrtki puni zapaljivih tekućina i tvari, plinskih boca i boca s kisikom, što se strojevima prebacivalo na druga mjesta kako ne bi došlo do eksplozije i još veće tragedije. Požar će vjerojatno trajati dugo jer je riječ o tisućama kvadrata prešane plastike – rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera CZ OBŽ te dodao kako se redovito prati stanje kvalitete zraka kako bi se u slučaju potrebe i na to pravovremeno upozorilo građane.

Župan Ivan Anušić naglasio je da Županijski stožer u suradnji s Gradskim stožerom CZ vodi računa o svemu onome što je u njihovoj nadležnosti te o svemu obavještava javnost. Osobito je naglasio:

– Svi oni koji ne moraju izlaziti iz kuće neka to i ne čine, apeliram da zatvaraju prozore i vrata dok se zrak ne očisti. Ovim putem tražim da se pošalju stručnjaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kako bi utvrdili razloge izbijanja požara i propuste vlasnika ovog objekta na koje već 20 godina upozoravamo i na neki način pokušavamo izvijestiti nadležne službe da obrate pozornost na koji način se ovdje deponiraju milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, a koje su izazvale ovaj požar. Ovo je situacija velike i opasne ugroze ne samo za stanovnike Osječko-baranjske županije, već i puno šire jer će saniranje ovog područja trajati godinama te će iziskivati puno novčanih sredstava koje treba snositi vlasnik objekta, ali i sve one institucije koje nisu na vrijeme reagirale. Svi mi koji ovdje živimo bili smo svjesni da će prije ili kasnije doći do ovakve katastrofe, s obzirom da je ovdje gorjelo već nekoliko puta. Očekujemo odgovore svih nadležnih u skorom razdoblju na sva pitanja koja muče javnost, pa i na ono o ispravnosti hidrantske mreže u tvornici – istaknuo je župan. Dodao je da stižu mobilne mjerne stanice za kakvoću zraka koje će tijekom dana imati i prve rezultate te će oni biti na raspolaganju javnosti.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pojasnio je da su odmah po izbijanju požara podignute sve raspoložive snage, kao i Stožeri civilne zaštite Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

– Trenutno se na požarištu nalazi 180 vatrogasaca, 82 vozila, a uključen je i robot civilne zaštite koji je pomogao u presijecanju požarišta. Gori mljevena plastika, uskladištena plastika, a nažalost ovo nije prvi takav požar u tvornici. Ekipa koja je gasila požar od njegova nastanka je zbrinuta u KBC-u Osijek radi pretraga i prema informacijama nije došlo do trovanja i sličnih ozljeda, a zamijenile su ih nove snage koje su nastavile s gašenjem požara. On će biti aktivan sigurno tijekom cijelog dana, a vatrogasci će zajedno s ostalim pripadnicima civilne zaštite i robotom uložiti sve napore da ga što prije stave pod kontrolu. Pohvaljujem rad i gradskog i županijskog stožera civilne zaštite koji su poduzeli sve raspoložive mjere. Ono što je sad potrebno je neprestana kontrola kakvoće zraka, tla i vode, osobito u smjeru vjetra, koji je za sada sjeverni i sjeveroistočni. Preporuka građanima je da zatvore prozore i da se pridržavaju uputa stožera. Važno je istaknuti da smo iz skladišta uspjeli izmaknuti sve zapaljive tekućine, no treba i dalje biti na oprezu zbog gustog dima i nepristupačnog terena oko tvornice – kazao je Tucaković i osvrnuo se na probleme s hidrantskim sustavom u tvornici.

– To je u nadležnosti inspekcije koja će morati doći ovdje i utvrditi uzroke požara, ali i odgovornost vlasnika u čijoj je nadležnosti briga ne samo o hidrantskom sustavu, već i svemu unutar tvornice. Podsjećam, požar ovakvih razmjera još nije zabilježen, bilo ih je na ovom području, ali ne ovakav te je potrebno poduzeti sve mjere u skladu sa zakonima Republike Hrvatske – rekao je Tucaković te pojasnio da se požar gasi vodom prilikom čega 82 vozila ohlađuju hrpe plastike, a tekuća plastika koja je napunila kanale je zahvaljujući brzoj reakciji Grada Osijeka spriječena u daljnjem protoku prema pročistaču i odvodnim kanalima.

– Čim je došla dojava o nastanku požara u 00.40 sati, civilni stožeri Grada i Županije su izašli na teren, a vatra se gasila cijelu noć. Prema podacima DHMZ-a trenutna kvaliteta zraka u gradu je zadovoljavajuća, kao i kvaliteta vode. Pojačali smo ispitivanja u Vodovodu Osijek, kao i na našem pročistaču te smo odmah zatvorili podvodnu mrežu kako plastika ne bi ulazila u kanalizaciju. Sve gradske tvrtke, kao i Cesting, stavile su svoje resurse na raspolaganje, a autobusima GPP-a smo prevezli radnike tvrtke do gradske dvorane na Jugu II. Što se tiče rada gradskih škola i vrtića, oni nastavljaju normalno s djelovanjem. Također, apeliram na daljnje istraživanje ovog slučaja svih nadležnih te se zahvaljujem žurnim službama na njihovom angažmanu i doprinosu rješavanja ove situacije – rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

U poslije podnevnim satima za prometovanje je ponovo otvorena cesta D518, a policija i dalje regulira promet kod tvrtke Drava International.

izvor: OBŽ

Čestitke slušatelja

Vjenčanja i godišnjice braka, rođendani i imendani prigodne su u kojima svojim najmilijima možete uputiti čestitku u emisiji „Čestitke slušatelja”.
„Čestitke slušatelja” u programu Radija Našice emitiramo četvrtkom i petkom u 17, a nedjeljom u 14 sati. Cijena čestitke je 15 kuna, mladencima darujemo snimku emitiranih čestitki.
Vidi više !

POSLJEDNJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen! Autorsko pravo radija Našice

Jezični savjetnik

prof. Marija Pepelko

Imate li jezičnih pitanja, možete ih postaviti putem našeg obrasca.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_03.mp3"]

03.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_10.mp3"]

10.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_17.mp3"]

17.02.2021.

[sc_embed_player fileurl="http://s3.iqstreaming.com/start/nasice/ondemand/emisije/2021/Jezicnisavjeti/jezicni_savjeti_2021_02_24.mp3"]

24.02.2021.

Logo-RN-white

Postavite upit