Jubilarna deseta manifestacija “Posvetio sam o Đurđevu konje” u Koški

 

U Koški je jučer održana jubilarna deseta manifestacija “Posvetio sam o Đurđevu konje”, koja je uvrštena u nematerijalna kulturna dobra Hrvatske. Ovaj narodni običaj obnovili su 2010. godine članovi Konjogojske udruge “Koška” te su 2013. pokrenuli postupak zaštite. Ovaj običaj blagoslova konja u prošlosti je bio vezan uz dan sv. Jurja.

Na jučerašnjem blagoslovu, koji je podijelio velečasni Tomislav Korov, župnik u Koški, okupilo se osam zaprega i 26 jahača iz konjogojskih udruga iz Vukojevaca, Čepina, Širokog Polja, Valpova i Strizivojne te domaćini, članovi Konjogojske udruge iz Koške koja je organizator ove manifestacije. Iz crkve sv. Petra i Pavla vjernici, članovi KUD-a “Koškani” i članovi Tamburaškog sastava “Šokci”, u procesiji su došli na otvoreni prostor – livadu na kojoj je za ove potrebe podignuta kapelica sv. Jurja, a na koju je stigla i povorka zaprega i konja.

Sve nazočne je u ime Općine Koška pozdravio donačelnik Miroslav Ćukić te predstavnik Županije Osječko-baranjske dožupan Goran Ivanović. Osim njih posveti su bili nazočni i uputili pozdravnu riječ etnologinja Ljubica Gligorović i tajnik Konjogojske udruge “Koška” Fabijan Semialjac.

 

Tekst: Tomislava Justić
Foto: Konjogojska udruga “Koška”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest